Groene Wissel 372: Rozenburg

Bomen van Staal

Groene Wissel Rozenburg
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Rozenburg (ZH)

 • Startadres:

  metrostation Maassluis
  Stationsstraat 8
  3143 LS Maassluis

 • Coördinaten:

  51°55’0” N   4°15’12” E

Met Groene Wissel Pernis (365) wandelt u lángs de petrochemische industrie. Met deze route wandelt u daar maar liefst twee kilometer dwars doorheen (over een fietspad langs een weg en een industriespoorlijn). Onderweg passeert u rakelings diverse (soms kleurrijke) chemicaliënfabrieken. En dat is toch best wel indrukwekkend: al die imposante, glimmende stalen pijpen die de hemel in priemen en daarin de meest gore luchtjes uitbraken. Nee, u hoeft daar gelukkig geen gasmasker op! Grappig is dat u in het weekend hier stiller wandelt dan in menig Veluws bos! Vanaf de Veerhaven kuiert u langs de Nieuwe Waterweg en door een parkenstrook naar en door het moderne winkelcentrum, gevolgd weer een parkenstrook. Na het Ali-Chemicalierondje wandelt u langs het Hartelkanaal, het Calandkanaal (welke u middels de Calandbrug oversteekt), wederom door wat groenstroken en langs de Nieuwe Waterweg weer naar de Veerhaven.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Groene Wissel Rozenburg

Hans Nederpel, 18-11-2019

Een route vol afwisseling in het Rijnmondgebied. De metrolijn naar Hoek van Holland, sinds kort in bedrijf, maakt het beginpunt goed bereikbaar. Dan een oversteek met het veer en een stuk groenstrook langs de Waterweg. Het dorp Rozenburg zelf biedt niet veel interessants, het enige dat opvalt is de korenmolen De Hoop. Het vervolg van de route langs de chemie geeft op dit moment ook zicht op de immense bouwputten en constructieplaatsen van de Blankenburgtunnel en een nieuw stuk havenspoorlijn. Verderop is er niets dat je er van weerhoudt om een paar kilometer de landtong op te lopen tot in het begrazingsgebied, verdwalen is praktisch niet mogelijk. Hier laat men de natuur de vrije loop en je bevindt je dan in een soort surrealistisch landschap met grote grazers in een decor van nautische en industriele activiteit.

Reactie op Wim Alsemgeest

Bart van der Schagt, 24-09-2019

Wim, bedankt voor het melden. Ik heb al gezien dat met een kleine aanpassing de route nog volledig gelopen kan worden. Ga ik binnenkort voor zorgen.

Stremming

Wim Alsemgeest, 24-09-2019

Gisteren 23-9-2019 deze wandeltocht voor een klein deel gelopen. In verband met de bouw van de Blankenburg tunnel is het deel door het industriegebied niet meer bereikbaar, geen bomen van staal meer dus. In de tekst onder etappe 2 bij 'Na zo'n 500m' loop je klem. Om niet een enorm eind langs die drukke weg te lopen ben ik de route terug gelopen tot aan de tekst 'LA een bollend brugje over.' en ben daar LA gegaan en heb het weg-talud aan mijn linkerhand gehouden. Je zou hier dus moeten lezen 'Bij bollend brugje RD.' Het is zeker een leuk stuk om te lopen. Uiteindelijk kom je, na een groot sportcomplex, op een weg uit. Ga hierop LA, steek de volgende weg over en ga hierop LA. (Loopt licht omhoog) Opnieuw steek je een grote weg over en loop vandaar richting het Hartelkanaal, richting de enorme staande bolle betonnen windvangers en ga voor het kanaal RA. Vanaf dit punt kun je weer de tekst helemaal onderaan de tekst van etappe 2 volgen. Ik weet het niet precies maar ik schat dat de route hiermee zo'n kilometer of 8 is. Overigens is de opmerking van Danyell mogelijk nu relevant want het loont zéker de moeite om de landtong op te gaan want dat is inderdaad méér dan de moeite waard.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info