Groene Wissel 183: Schiedam Centrum

Stad van havens, molens en jenever

Groene Wissel Schiedam Centrum
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Schiedam

 • Startadres:

  station Schiedam Centrum
  Spoorstraat
  Schiedam

 • Coördinaten:

  51°55’15” N   4°24’32” E

Schiedam is een historische stad aan het water en kent de grootste molens ter wereld. In de hoogtijdagen van de jeneverindustrie (19e eeuw) bevonden zich in en om de stad zo'n twintig molens: ze maalden de granen voor de branders die de moutwijn stookten en voor de bakkers in de stad. Van al deze molens zijn er nu nog maar zes over. Deze leuke, afwisselende (ook groene) stadswandeling brengt u door het gezellige centrum, langs de sfeervolle oude havens, door het prachtige (ruim 1 kilometer lange) Volkspark, langs vijf van die zes grote molens (waarvan De Nieuwe Palmboom een museummolen is) en de stokerijen. In het centrum komt u langs het Stedelijk Museum Schiedam en het Jenevermuseum Schiedam, beide een bezoek waard!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Schiedam

Odilia van Uffelen, 05-09-2020

Henk je hebt niets teveel gezegd. Wat een ontzettend leuke afwisselende wandeling.

Een bijzondere afwisselende wandeling met een prettige balans tussen het historisch centrum en de groene parken daarmee verbonden.

Henk Jsz ES, 09-08-2020

Woensdag 5 augustus 2020 hebben we de Groene Stadswissel nr. 183 = Schiedam gelopen. De hele dag hebben we onder een wolkenloze staalblauwe hemel gewandeld en zomerse temperaturen zo rond de 25 graden. In het parkje aan de Marconiweg staan een paar bankjes in de schaduw en dus een mooie gelegenheid om aan de meegebrachte koffie te beginnen. De route brengt je daarna recht toe recht aan naar een gigantisch grote kerk met een indrukwekkende naam. Het is de Basiliek van de heilige Liduina- onze lieve vrouwe van de Rozenkrans. De kerk is na haar bouwgeschiedenis in gebruik genomen in 1881. Voor de kerk en naast het stadhuis ligt de Stadserf, een groot rechthoekig plein dat voor meerdere doeleinden is te gebruiken, o.a. op vrijdag wordt er markt gehouden. Na het ABC winkelcentrum wat staat voor: Albert-Heyn, Blokker en C & A wandel je om een robuuste kruiskerk heen. Via een aantal winkelstraten en een verbindingssteegje kom je uit bij het Stedelijk Museum Schiedam met naast de vaste collectie wisselende exposities. Via de Taansteeg nodigen enkele bankjes ons uit om een lunchstop in te lassen. Dan passeren we 3 bijzondere gebouwen naast elkaar: in een oud pand wordt je uitgenodigd om middels een workshop creatief aan het werk te gaan met chocolade, daarnaast loop je achter het met grote pilaren voorziene Beursgebouw en tot slot het Jenevermuseum Schiedam. Dan loop je even later een park in bij het oorlogs- en bevrijdingsstandbeeld. Het park is voorzien van kleurige bloemperken, een monument ter nagedachtenis aan regentes Emma, een verzorgd Rosarium en op enkele plaatsen in het park kunstvoorwerpen. Na nog enkele straten en bruggetjes te zijn gepasseerd lopen we opnieuw een park in. Dit zogenaamde volkspark is een bomenrijke oase in de stad en met temperaturen van 25-30 graden is dit traject van ongeveer 1 km een aangename onderbreking. Even nadat je langs de drukke Westfrankelandsedijk hebt gelopen daal je af naar een pad langs de groene singel, waar ook een kleurrijke moskee is te zien, richting het metro station Troelstralaan. Hier daal je weer naar beneden via een trap en loopt in het groen achter de oude begraafplaats langs. Er wordt niet meer begraven, maar men vindt het wel belangrijk dat dit goed wordt onderhouden en ook de hekwerken daarop worden gerestaureerd. Vervolgens kom je uit bij een druk kruispunt in het centrum. Ons traject duikt echter gelijk een heel aardig achteraf wijkje 'Noordvest' in, waar we langs een aantal slanke hoge molens lopen. In de 19e eeuw stonden hier een 20 tal te draaien om de bakkers en met name de branders die de moutwijn stookten te voorzien van het gemalen graan. Nu zijn er nog een zestal molens over, waaronder de museummolen 'De Nieuwe Palmboom'. Enkele molens zijn vandaag in werking want naast de zomerse temperaturen staat er ook een flinke bries wind. Even daarna loop je langs Theater aan de Schie en wordt weldra station Schiedam bereikt. Wandelgroet uit Appingedam, Henk

Groene bibliotheek

Tika, 08-11-2019

Leuke stadswandeling. Vermijd echter restaurant De Watertuin in het Volkspark; wat een vieze tent. Wel de moeite waard om te gaan bekijken: de bibliotheek in de oude Korenbeurs. Prachtig gebouw, met binnen niet alleen boeken, maar ook binnentuin met bomen en planten.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info