Groene Wissel 188: Schinnen

Wanen- en Lippenberg

Groene Wissel Schinnen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Schinnen

 • Startadres:

  station Schinnen
  Stationsstraat
  6365 CK Schinnen

 • Coördinaten:

  50°56’19” N   5°52’30” E

Voordat u bij de warme bakker van Schinnen aan de koffie met vlaai gaat, wandelt u eerst langs de meanderende Geleenbeek. Na de koffie wandelt u over landwegen en rustige asfaltwegjes naar de Wanenberg, een bosrijke berg waar u over slingerpaadjes langs akkers, bossen en diepe ravijnen wandelt. De tocht gaat verder over de glooiende landwegen van de Lippenberg naar het pittoreske dorpje Sweikhuizen. Na een stevige klim en dito afdaling over de Stammenderbosberg wandelt u over een 2 kilometer lang wandelpad door het Geleenbeekdal langs kasteel Terborgh (met Gasterij) en de kabbelende Geleenbeek naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Schinnen: echte bergen

René van Doorn, 16-10-2014

Na de afgelopen weken de 'bergen' rond Lochem (GW 58) en Markelo (GW 530) te hebben bedwongen gisteren afgereisd naar het redelijk zonnige zuiden op zoek naar wat 'echte' bergen. Deze bergen vormen de highlights van deze aardige, middellange wandelroute door typisch Limburgs heuvelland. Met name de Wanenberg met zijn slingerende paadjes en fraaie uitzichten is zeer de moeite waard. Verder komen een aantal mooi holle weggetjes en charmante dorpjes voorbij en is het uiteraard ruimschoots klimmen en dalen geblazen door glooiend agrarisch land. Met tot slot een lange, groene passage door het dal van de Geleenbeek. Jammer dat veel van die aardige smalle landweggetjes met asfalt zijn bedekt. Daartegenover staat dat ze veelal autovrij of -luw zijn en dat je nu eenmaal op asfalt wel lekker opschiet. Al met al een zeer smakelijke rondgang. Maar ja, Limburg scoort bij ons altijd een dikke plus. Op de beschrijving valt niets af te dingen: volstrekt helder en up to date.

Mooie wandeling

Andre2, 01-09-2014

Vandaag deze wandeling vanaf de Wanenberg gelopen (doordat mijn trein in Sittard te laat aankwam kon ik de trein naar Schinnen niet meer halen en ben daarom eerst aan de oude NS wandeling Sittard - Spaubeek begonnen en ben 'halverwege' overgestapt op de Groene Wissel; overigens een leuk idee om het zo ook eens te doen). Het Groene Wissel gedeelte is een prachtige wandeling. Kasteel Terborgh staat te koop en ondanks dat het misschien dicht was vanwege de wekelijke maandagsluiting, krijg ik toch het idee dat de gasterij niet meer open is. Het eerst gedeelte van de oude NS wandeling tot de overstap op de Wanenberg op de groene wissel en vervolgens de Groene Wissel uitgelopen was 4,5 uur lopen excl. pauzes in rustig tempo. Een aanrader om deze twee aan elkaar te knopen als je een A-B wandeling zoekt (of - zoals in mijn geval - je net de aansluiting hebt gemist in Sittard). Het leuke is dat je ook dan nog langs een ijshoeve komt.

Wandeling Henri en Mari

Mari Van Wanroij, 02-06-2013

Vandaag deze Groene Wissel gelopen op een mooie zonnige zondag. Parkeren bij station gaat prima. Route is erg leuk en afwisselend, langs velden en bossen, beekjes, mooie oude Limburgse hofsteden, kasteeltjes. Ook genoeg plekken om wat te drinken. Afstand is ook goed te doen. Wel af en toe een klimmetje. Voor herhaling vatbaar en zeker aan te bevelen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info