Groene Wissel 612: Schoonrewoerd

Vijfheerenlanden, route 3

Groene Wissel Schoonrewoerd
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Schoonrewoerd

 • Startadres:

  bushalte Dorp, Schoonrewoerd
  Dorpsstraat
  Schoonrewoerd

 • Coördinaten:

  51°55’19” N   5°7’5” E

De Vijfheerenlanden ligt in het zuidwesten van Utrecht. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken. Deze route (voor ruim de helft over verharde paden en wegen) wordt gekenmerkt door weidse polderlandschappen, zeker vanaf de hoge Diefdijk zult u genieten van het spectaculaire uitzicht. Even daarvoor kuiert u langs een hoogstamboomgaard en het Schoonrewoerdse Wiel. Na de rand van Leerdam en een klein bosje wandelt u over doorgaans rustige asfaltwegjes, fietspaden en talrijke graskaden naar Natuurcentrum De Schaapskooi in Overboeicop. De kers op de taart zijn daar de avontuurlijke struinpaadjes door een griendbos, graslandranden en een stuk dwars over de weilanden.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige wandeling!

Jacqueline Burgersdijk, 20-09-2019

Op deze zonovergoten septemberdag deze heerlijke wandeling gelopen. Het was even opletten bij de 'afslag' naar kp 57, want deze komt al voordat je links het bord met kp 58 ziet staan. De Diefdijk was geen moment saai en heel rustig qua verkeer..., misschien omdat het vrijdag was? De wandeling is heerlijk afwisselend en 'open', met wat kleine stukjes bos, en langs de route staan volop (picknick)bankjes. Deze mag absoluut op herhaling!

Reactie op Titia_k

Bart van der Schagt, 02-04-2019

Als routemaker ben ik er geen liefhebber van zelfbedieningspontjes e.d. in een route op te nemen: als ze kapot of niet te bedienen zijn ('s winters met ijs) hebben wandelaars een probleem.

Rustig alternatief voor Diefdijk

Titia_k, 02-04-2019

Op aanraden van een buurtbewoner maar een klein stukje over de drukke (motorrijders!) Diefdijk gelopen in plaats van de volle twee kilometer: vanaf wkp 57 LA ipv RA (dus langs het mooie Dordtse Huis) en bij wkp 59 RA naar 22. Je volgt de rood-witte markering van het rivierenpad steekt de grens met Gelderland over. Over het bruggetje RA. Halverwege de Culemborgsche Vliet zit een trekveer: oversteken en dan de dijk weer op. Na een klein stukje kom je bij wkp 54 en de Donkere Kade. Deze route is rustiger en je kijkt op de dijk uit.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café De Zwaan

4145 KA

Dorpsstraat 5 Schoonrewoerd

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info