Groene Wissel 396: Schoorl

Bossen, Duinen en Polders

Groene Wissel Schoorl
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Schoorl

 • Startadres:

  bushalte Frederikslaan, Schoorl
  Voorweg
  Schoorl

 • Coördinaten:

  52°42’17” N   4°42’17” E

Schoorl heeft letterlijk twee kanten: aan de westkant die van de beboste Schoorlse Duinen en aan de oostkant die van de uitgestrekte vogelrijke polders. Enorme verschillen in landschap en sfeer gaat u met deze afwisselende wandeling ervaren: op de heen- en terugweg naar en van de polders beklimt u door dichte duinbossen de hoogste duinen van Nederland en door de polders kuiert u over stille boerenasfaltwegjes, een enkel fietspad en kilometers lange graskaden. Vindt u de wandeling wat te lang; geen nood, u kunt deze ongeveer halverwege heel makkelijk inkorten. Op dat punt is zelfs een bushalte van dezelfde buslijn als waar u mee bent aangekomen. Twee waarschuwingen zijn wel op zijn plaats: in die polders loopt u over graskaden tweemaal een stuk (samen 2 kilometer) in de buurt van een nadrukkelijk aanwezige drukke provinciale weg en in de vakantieperiodes is het in Schoorl en directe omgeving erg druk. Na het zeer horecarijke centrum van Schoorl komt u al na 4 kilometer in de buurt van de horeca van Groet, daarna is er niets meer. Deze wandeling gaat op de bebouwing na voor ongeveer 1/3 over verharde paden en wegen welke doorgaans (op die vakantieseizoenen na) rustig zijn.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Updateservice Noord-Holland wandelgids

Bart van der Schagt, 06-06-2017

Op bladzijde 34 is in de tekst halverwege tekstblokje 4 i.v.m. met een gewijzigde situatie een klein stukje tekst aangepast: 'Op de asfaltweg LA, op de kruising daarna ook LA en 10m daarna RA enz.' moet worden: 'Aan het einde schuin oversteken en het graspaadje aan de linkerkant van de waterpartijen volgen'. Neem je dit stukje over, dan hoef je niet de hele routebeschrijving te printen, goed voor het milieu.

Reactie op Tamara Ammerlaan

Bart van der Schagt, 03-06-2017

Uiteraard ga ik op basis van jouw melding dat na punt 4 even aanpassen. Jammer dat de boer zijn land had afgesloten. Opmerkelijk ook want over zijn land gaan de paden van het wandelnetwerk waar deze route ook gebruik van maakt. Niet netjes van die boer, want voor de openstelling t.b.v. wandelaars krijgt hij een vergoeding... Hopelijk is het maar tijdelijk.

Stukje omlopen

Tamara Ammerlaan Ammerlaan, 03-06-2017

Allereerst mijn complimenten voor de ontzettend mooie afwisselende route. Al vond ik sommige stukjes nogal verwarrend beschreven, waardoor ik een paar x heen en weer ben gelopen omdat ik het betreffende stukje waar ik naar toe moest niet kon vinden. Bij punt 4 loop je een stukje over een bospaadje. Als je daar uit komt kom je op een stukje straat uit, met een soort rotonde die net gemaakt is. Ze waren nog met de weg bezig. Daar zag ik dus geen asfaltweg zoals in de beschrijving maar de straat was beklinkerd. Hierdoor klopte de beschrijving niet meer en pas na navragen bij bewoners kwam ik op de het graspad uit. Als je nu uit het bospaadje komt dan moet je eigenlijk gewoon schuin oversteken en dan links van de waterpartij zie je het graspad. Na de weg vragen bij bewoners kwam ik wel weer waar ik wezen moest, ik was er zeker 4x langs gelopen. Verderop bij knooppunt 99 kwam ik door een mooi stuk door de polder met leuke hekjes waar je over heen moest om door de weilanden te mogen lopen tussen de nieuwsgierige koeien :) Maar helaas was opeens de route gestremd door dat de boer zijn land had afgebakend voor zijn koeien. Hier moest ik dus een flink stuk omlopen over de weg parallel aan de hele drukke Rijksweg. Gelukkig kwam ik door wederom de weg te vragen wel weer op het goede stuk uit op deTeugelaan knooppunt 91. Maar het is wel een flink stuk om en over een saaie weg. Verder heb ik genoten van de tocht al was het op sommige stukken een soort puzzeltocht :) ( voor mij iig )

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Groene Wissels Noord-Holland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Groene Wissels Noord-Holland

Horeca

Lekker Puh

Heereweg 254

1873 GE Groet

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info