Groene Wissel 127: Sittard

Geleenbeek en Wanenberg

Groene Wissel Sittard
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Sittard

 • Startadres:

  station Sittard
  Stationsplein 2
  6131 AS Sittard

 • Coördinaten:

  51°0’9” N   5°51’34” E

Sittard heeft een oergezellige oude binnenstad met een horecarijk Marktplein waar het goed toeven is; u komt er op de heen- en terugweg langs. Al vrij vlot na het centrum wandelt u door een beekpark naar de Geleenbeek. Na een paar kilometer daarlangs maakt u over rustige asfaltwegjes en veel land/hollewegen een zeer afwisselende wandeling door het Limburgse heuvellandschap. U komt door de dorpjes Puth (met ijsboerderij) en Windraak (met gezellig kroegje). Na de Wanenberg, met haar prachtige slingerpaadjes, wandelt u langs een groot oud kloostercomplex, over supermooie holle wegen en over een devotierijke wandelweg naar het centrum en het station. Ondanks een paar pittige klimmetjes is deze wandeling niet echt zwaar.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Meanderende Geleenbeek

Bart van der Schagt, 11-09-2017

Heb je deze route al eens gelopen, dan ken je de Geleenbeek ten zuiden van Sittard niet meer terug. De rechte stukken zijn vergraven naar de originele meanderende loop van weleer. En daarlangs zijn prachtige natuurgebieden en wandelpaden aangelegd. Na twee jaar van internet afgesloten te zijn geweest kan deze prachtige, zeer afwisselende route weer gelopen worden!

Sittard: op herhaling

René van Doorn, 06-04-2016

Wellicht heeft de Heilige Rosa, patrones van de stad Sittard, het niet zo begrepen op die aardse GW-wandelaars, die Haar kapel op de Kollenberg voorbij trekken. En ziet Zij veel liever de godvruchtige menigte, die tijdens de jaarlijkse Sint-Rosaviering in processie naar Haar kapel klimt. Vanaf de Sint-Michielskerk aan het Marktplein, middelpunt van de stad, in nagenoeg rechte lijn omhoog lopend. Onderwijl devoot knielend bij de zeven voetvallen, wegkapelletjes met voorstellingen uit de kruisweg van Jezus. Om bij Haar kapel aangekomen te bidden om Haar voorspraak bij het inroepen van Gods zegen over de stad. Feit is dat, toen ik begin vorig jaar de korte stadswissel door Sittard liep, het stevig en bovendien onafgebroken regende. Regen, die echter plotsklaps ophield te vallen toen ik tegen het eind van de rondgang de Kollenberg met Haar kapel passeerde. Ik besloot gisteren met onze twee reislustige honden deze verregende wandeling nog eens dunnetjes of liever dikjes over te doen en koos voor de oudere 'uitgebreide versie'. Dit ondanks enkele doublures met genoemde stadswissel en de GW-wandeling vanuit het naburige Schinnen. En geloof het of niet: de eerste uren van deze ruim vier uur durende rondwandeling (mot)regende het aan één stuk door. Pas aan de voet van 'Haar' Kollenberg, tegenover het imposante hoofdgebouw met kapel van het voormalige kloostercomplex Watersley (thans zorgcomplex) werd het eindelijk droog! Op deze doordeweekse dag was het mede door het weinig opbeurende weer akelig stil in de lange keten van winkelstraten, die leiden naar het sfeervolle Marktplein. De Geleenbeek leidt de wandelaar vervolgens de stad uit en het heuvellandschap in. Een leuk traject, alleen die modderige, glibberige paden erlangs! Na een droog en warm weekje (en inderdaad één dagje regen) was ik hoopvol gestemd; ten onrechte, bleek. Onbetwist hoogtepunt van de route is het traject over de Wanenberg: prachtige hooggelegen slingerpaadjes met mooie vergezichten. Ook de hiervoor genoemde Kollenberg met aan de voet het fraai gelegen voormalige kloostercomplex, met zijn holle paadjes, kapelletjes, Huize Rosa en de in omgekeerde volgorde af te leggen processieweg is de moeite waard. In de binnenstad van Sittard springen eerdergenoemd Marktplein en een alleraardigste slinger om de kerk over de oude stadswal eruit. Al met al een leuke, afwisselende, maar pittige route. Aan de beschrijving ervan heb ik werkelijk niets toe te voegen: top! Een aanrader, maar alleen doen als Rosa die dag de kraan dicht houdt!

Routewijziging langs de Geleenbeek

Bart van der Schagt, 13-10-2013

Ten zuiden van Sittard krijgt de Geleenbeek haar oude, meanderende loop weer terug. De route langs de beek moest iets aangepast worden en gaat nu een klein stukje om over een prachtige, 800m lange veldweg. Routebeschrijving, kaarten en gps-track zijn aangepast.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Abshoven

Abshoven 35

6151GC Munstergeleen

Gasterij Kasteel Terborgh

Heisterbrug 119

6365 CC Schinnen

Windraak31

Windraak 31

6153 AC Sittard

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info