Groene Wissel 284: Sluis

Vesting en Zwinpolder

Groene Wissel Sluis
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Sluis

 • Startadres:

  bushalte Ridderstraat, Sluis
  Ridderstraat
  Sluis

 • Coördinaten:

  51°18’27” N   3°23’22” E

Na de rondwandeling over de puntgave vestingwallen met bolwerken en het gezellige centrum van Sluis wandelt u kilometers lang over landwegen, gras- en rustige asfaltdijkjes langs de Zwinpolder. Het Zwin was van oorsprong de zeearm die Brugge met de Noordzee verbond. Als gevolg van latere bedijkingen (in de 12e eeuw) is deze zeearm gaan verlanden, uiteindelijk ingepolderd en is de naam Zwinpolder ontstaan. U zult de loop van deze oude kreek nog goed kunnen herkennen aan de rondom liggende (zee)dijken. Hierna wandelt u langs en door de Belgische Leopoldpolder naar Sint Anna Ter Muiden waar u zich een paar eeuwen terug in de tijd waant, zo authentiek is dit ministadje nog! Over rustige asfaltwegjes en een kilometer lange bochtige grasdijk wandelt u weer via het centrum van Sluis naar de bushalte.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie Frits van Kinderen

Bart van der Schagt, 22-05-2016

Frits, deze route is een jaar geleden nog nagelopen, dus verwacht ik geen problemen. Mocht je toch wat tegenkomen, dan hoor ik dat hier natuurlijk heel graag. Plezierige wandeling!

Route 284

Frits van Kinderen, 22-05-2016

Hoi Bart , Wij willen in juni de wandeling no: 284 Sluis: Vesting en Zwinpolder gaan lopen maar de laatste reacties en uitgave zijn van 2012! is deze route nog veranderd of volgens de beschrijving nog steeds te wandelen? Met vriendelijke groet, Frits & Liza

Het gammele brugje

Hans & Roos - Valkenswaard, 19-09-2012

Het gammele brugje, onder punt 2 genoemd, is niet meer! Bij gebrek aan een vervanger liepen wij vandaag door naar een volgende brug om daar na 800 meter de route weer op te pikken. Men (een bedrijf uit Winterswijk (!) ) bouwt op dit moment een nieuwe brug die al heel snel in gebruik genomen kan worden. En tja, het wandelpad verderop 'in aanleg' is nu weliswaar een verplicht voetpad volgens de aangebrachte verkeersborden maar toch echt niet meer dan een grasbaan op een erg ongelijke erg harde kleigrond. Maar laat je daar niet door afschrikken, het is goed te doen zoals de gehele tocht die zeker de moeite waard is!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info