Groene Wissel 666: Tiel

Struinrondje Dreumelse Waard

Groene Wissel Tiel
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Tiel

 • Startadres:

  station Tiel
  Stationsplein 1
  4001 CP Tiel

 • Coördinaten:

  51°53’23” N   5°25’25” E

Op de heenweg wandelt u in Tiel buitenom het centrum langs een paar prachtige kerken en het Andreas Gasthuis naar het voet/fietsveer over de Waal. Na anderhalve kilometer vanaf de hoge Waalbandijk van de prachtige vergezichten genoten te hebben gaat uw struinronde door de schitterende Dreumelse Waard beginnen. Met dat struinen valt het overigens wel mee, de meeste graswegen en -paden zijn goed begaanbaar. In die Dreumelse Waard geniet u niet alleen van de serene rust maar ook van de bijzonder rijke flora en fauna, vooral vogelliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. U kuiert langs grote plassen, door de rand van een groot ooibos en over prachtige graspaden langs de Waal. Zin in een frisse duik, dat kan vanaf de strandjes die u hier en daar ziet. Na het oversteken van de Waal wandelt u door het horecarijke centrum weer naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Beschaafd struinen

René van Doorn, 20-02-2019

Een tijdje terug - vlak voor de dit jaar wel erg vroege lente haar gezicht liet zien - liep ik met onze twee honden deze korte route door het Land van Maas en Waal. Met echt winters wandelweer: zwaar bewolkt, koud maar gelukkig droog. Er woei een stevige, ijzige wind, die vrij spel had in dit zo open landschap. Flink doorstappen dan maar en die frisse duik, waar de routemaker het over heeft, toch maar schrappen! Eerst voert de route langs de Tielse kerken; keus te over voor de godvruchtige bewoners van deze aardige plaats . Na deze prettige entree wacht het voet/fietsveer met elke twintig minuten een afvaart. A raison van EUR 1,05 wordt de eenzame wandelaar over de zeer druk bevaren Waal gezet. Aan de overkant begint het echte werk. Eerst een flink stuk hoge Waaldijk met mooie vergezichten. Daarna de hoofdmoot: over goed te herkennen en keurig begaanbare graspaden is het heel beschaafd struinen geblazen door het groene landschap. Alleen het stuk door/langs de ooibossen is uiterst modderig. De door (vroeg)zomerse wandelaars geroemde bloemen- en kleurenpracht is hartje winter uiteraard ver te zoeken. Het traject langs Plas en Waal blijft desalnietemin zeker de moeite waard. Het grootste deel daarvan is begrazingsgebied (honden aan de lange lijn), maar de grote dan wel kleine grazers vinden het blijkbaar te koud en zijn in geen velden en wegen te bekennen. Na dit groene rondje vaart het veer voor mijn koude snufferd weg en is het wachten geblazen. Eenmaal aan de overkant wacht de fraai gerestaureerde Waterpoort en leidt de route de wandelaar door het winkel/horecarijke centrum van Tiel weer terug naar het vertrekpunt. Het beroemde fruitbaasje laat ook nog even zijn gezicht zien. Kortom: een korte, prettige, goed beschreven route, die echter beter weer verdient!

Hitte

Titia_k, 24-07-2018

Ik liep deze wandeling 14/7: hoewel langs water, is er geen bescherming van bomen daardoor - zeker als er nauwelijks wind staat - juist een hele warme tocht.

Prachtige bloemen

Yolanda, 08-07-2018

Vandaag deze bijzondere wissel gelopen. Eigenlijk moet je hem niet doen op een snikhete dag als vandaag maar hij is niet zo lang, dat scheelt. We stonden verbaasd van de gevarieerde bloemenpracht, terwijl overal in het land het gras geel is! Ook Tiel is leuk om doorheen te wandelen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel-restaurant 't Veerhuis

Veerweg 2

6659 KD Wamel

Theehuis Dreumelse Waard

Waaldijk 44

6621 KH Dreumel

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info