Groene Wissel 566: Utrecht CS

Museumwandeling Utrecht

Groene Wissel Utrecht CS
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  9 km

 • Startplaats:

  Utrecht

 • Startadres:

  station Utrecht Centraal
  Stationshal 12
  3511 CE Utrecht

 • Coördinaten:

  52°5’21” N   5°6’35” E

Deze prachtige, zeer afwisselende stadswandeling voert u langs maar liefst negen Utrechtse musea: Museum Speelklok, Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, het Utrechts Archief, Museum Catharijneconvent, het Spoorwegmuseum, Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht, het Universiteitsmuseum, het Nijntjemuseum en tot slot het Centraal Museum. Onderweg valt er veel, heel veel te zien. U komt o.a. langs het Vredenburg met het moderne Muziekcentrum Tivoli, Stadskasteel Oudaen, het monumentale oude Postkantoor op de Neude, de Domtoren met daaronder het Flora’s Hof en het schitterende Hof van de Domkerk, de Domkerk en vele andere prachtige en/of historische gebouwen en vele kerken. Regelmatig kuiert u langs een van de Utrechtse grachten (de mooiste van Europa!) en de vele sfeervolle steegjes zullen u ook bekoren. Aan het stadsgroen is gedacht: u wandelt langs en door talrijke hofjes, enkele kleine parken, de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum en de prachtige lommerrijke groenstroken langs de Catharijnesingel. Komt u door het bezoek van een of meerdere musea tijd tekort om de wandeling af te maken, geen nood: vanaf bijna elk museum brengt een stadsbus van U-OV u snel daar het station. Het laatste deel van de route kan ingekort worden, u wandelt dan langs de groene Catharijnesingel over prachtige wandelpaden naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Stationsomgeving GW566

Bart van der Schagt, 16-04-2018

Nu de stationshal van Utrecht Centraal klaar is, wordt winkelcentrum Hoog Catharijne flink op de schop genomen en zullen de looproutes daar doorheen in fases steeds weer anders zijn. Voor de Groene Wissels 483 en 589 volg je deze aanwijzingen: aan einde van stationshal centrumzijde LA, na uitgang op plein (in aanbouw) RA winkelcentrum in, rechts aanhouden, RD blijven gaan, volg bordjes naar AH en HEMA, verlaat na ANWB winkelcentrum, beneden links of rechts om parkje lopen, loop naar groot donkerbruin gebouw van Prorail (met vliegende schotel op dak). Je bent nu in het Moreelsepark en kunt daar in de routebeschrijving de route oppakken. Voor de Groene Wissels 566 en NS-Shoptocht volg je deze aanwijzingen: volg vanuit stationshal bordjes richting Centrum. Hoog Catharijne uitkomend kun je op het Vredenburgplein de route oppakken. Omdat er in de toekomst bij de OV-servicewinkel Centrumzijde weer een stationsuitgang komt, worden de routebeschrijvingen pas aangepast als dat klaar is.

Die rode deur toch...

Bart van der Schagt, 01-12-2016

Anko, bedankt voor je uitleg. Ik weet precies waar je het over hebt. Voor in het geval die deur gesloten is, heb ik in de routebeschrijving dat alternatief beschreven. Dus die steeg in en de rest wijst vanzelf.

Rode deur met bordje

Anko Drent, 01-12-2016

Even een reactie om verwarring te voorkomen: Wij kwamen voor een gesloten rode deur te staan en was onduidelijk hoe we hier dan anders naar binnen konden. We zijn toen enkele meters terug gelopen en direct de steeg ingegaan waar je later op uit komt. Toen zagen wij het hek waar je anders de steeg inkomt en zagen wij het bordje duidelijk op de muur naast het hek van 'verboden toegang'. Ons vermoeden was daardoor dat je er niet als 'onbevoegde' doorgang hebt. Wellicht hebben wandelaars die na ons komen geen enkele hinder. Maar wij vonden het verder enkel probleem want de route pakten we zo weer op en hebben een geweldige dag gehad in het mooie Utrecht!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info