Groene Wissel 255: Veendam

Het Kloosterveen

Groene Wissel Veendam
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Veendam

 • Startadres:

  station Veendam
  Parallelweg
  9641KG Veendam

 • Coördinaten:

  53°6’18” N   6°53’13” E

In het Kloosterveen heeft Staatsbosbeheer bij Muntendam een enorm en gevarieerd natuurgebied aangelegd: Natuurpark Tussen de Venen, bestaande uit een grote heemtuin en een natuurontwikkelingsgebied met vennen, grote meren en een stuifduinlandschap. De wandeling daar naartoe gaat door de groenstroken van Veendam, over land- en graswegen door weids akkerland en enkele bossen. Na dat natuurpark wandelt u door de restanten van het Kloosterveen en een bos weer naar Veendam.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Leuke herfst wandeling

Brendan Sheedy, 02-11-2015

Afgelopen zat. 31 okt. deze route gelopen met prachtige herfst kleuren en mooi weer. Een mooi afwisselende route door een wat andere regio van Groningen dan ik gewend ben. Vanaf punt 3 terug naar Veendam zijn inderdaad de mooiste paadjes. Een paar punten voor de volgende wandelaar, einde van punt 3! ''aan het einde, een T kruising met met bordje Heemtuin enz.' Ik trof daar geen bordje meer. En bij ''in de linkerbocht voor een meertje RA, een graspad van zo'n 20m'' Duidelijker zou zijn ''over gras voor vlonder RA'' (paadje is hier heel vaag)

Een hele verrassende wandeling

Albertine Schoester, 06-09-2013

Als ik aan het Groninger platteland denk, denk ik aan kleigrond. Niet aan mulle zandpaden en overvolle bramenstruiken (overigens nu een stuk minder). De wandeling is verrassend afwisselen. Het enige minpuntje vond ik het lange stuk rechtdoor na punt 2. De eerste kilometer is nog leuk. Er zijn veel bloemen, ontzettend veel vlinders, althans in dit jaargetijde. In de sloot ernaast zwemmen ook diverse vissen, maar na 3 kilometer was ik blij dat er verandering kwam. Aan het eind van punt 2 waarschuwt de routemaker voor een overwoekert paadje. Negeer deze vooral niet buiten de zomer is deze al moeilijk te vinden, in de zomer is er echt geen doorkomen aan. Vanaf punt 3 wordt het echt een mooie verrassende tocht. De heemtuin is leuk de ruiïne makkelijk te vinden maar daarna twijfelde ik even. Je moet ruim de helft om het meertje heen lopen en voorbij het bankje scherp rechtsaf. Na rechtaf bij het bordje Muntendam (van het SBB) aan het einde rechts. Ik trof daar geen bordje meer aan. De beschrijving is echter duidelijk. Verderop moet je in een linkerbocht voot een meertje RA. Dit lijkt inmiddels meer op een splitsing. Je bent geneigd om rechtdoor te gaan over een vlonder. Dat is NIET goed. Toen terug liep zag ik pas dat er toch een overwoekerdpaadje rechtsaf moet zijn geweest. De distels stonden heup hoog, de brandnetels okselhoog. Afijn, het beeld is wel duidelijk. Buiten het zomerseizoen is dit paadje wellicht beter te zien en toegankelijk. Het is een erg mooie omgeving, waarvan ik het niet erg zou hebben gevonden als er nog een extra rondje in had gezeten en dat zeg ik niet vaak. De rest is overduidelijk met overheerlijke bramen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info