Groene Wissel 302: Vierhouten

Vierhouterbos en Elspeetse Heide

Groene Wissel Vierhouten
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Vierhouten

 • Startadres:

  bushalte Centrum, Vierhouten
  Ganzenakkers
  Vierhouten

 • Coördinaten:

  52°19’51” N   5°49’33” E

Wat zult u genieten van deze prachtige, sfeervolle bos- en heidewandeling! Na de overvloedige horeca van Vierhouten wandelt u (ver uit de buurt van de hier rijkelijk aanwezige wandelroutes) over de meest stille bospaden en -wegen die de routemaker maar kon vinden dwars door het geweldig mooie Vierhouterbos en langs het Veluwse dorp Elspeet naar de immense Elspeetse heide. Ook daar is het toppie, letterlijk: door de hoogteverschillen zijn de uitzichten over die heide adembenemend. Na een prachtig bosrandpad moet u zich even tandenknarsend tussen de campings doorwurmen en komt dan weer uit bij de bushalte in Vierhouten.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtig en heerlijk rustig!

Dick van Voorthuizen, 15-04-2020

In een van de eerste weekenden van de coronamaatregelen hadden we bewust voor deze route gekozen. Onze verwachting dat het rustig en dus veilig was, kwam helemaal uit. We hebben genoten van de afwisselende tocht door de bossen bij Vierhouten en de uitgestrekte heide van Elspeet. Dank voor de duidelijke routebeschrijving. Een impressie van deze tocht, met veel foto's, is te vinden op https://www.grijsopreis.nl/wandeling-bij-vierhouten/

Mooie Route

Hans Wortel, 28-12-2019

Vandaag 28-12-2019 deze mooie route gelopen. voor foto's zie: https://pbase.com/hanswortel/gwvierhouten

Groot, stil en woest aantrekkelijk

Rene van Doorn, 05-04-2019

Eerder deze week liep ik met onze twee honden het tweede deel van deze wandelroute boordevol bos en hei. Een week eerder liep ik het eerste deel (tot Elspeet). Beide dagen met zonnig en mede door het wegblijven van wind zelfs warme weer vol lentekriebels. En dat vrolijkt de momenteel nog kale (loof)bossen en grote, stille heidevelden enorm op. Ik had de route in twee stukken opgeknipt omdat onze wandelgekke honden intussen toch wat op leeftijd zijn en ook voor honden geldt: de ouderdom komt met gebreken (en dus beperkingen). Overigens liep ik deze route al eens eerder, opgeknipt in twee etappes; jaren geleden, toen onze honden nog erg jong waren en we ze nog maar beperkt konden belasten. Deze route over de altijd weer woest aantrekkelijke Veluwe is voor de liefhebbers van bos en hei een ware must! Het traject van Vierhouten naar Elspeet gaat hoofdzakelijk door de uitgestrekte en stille Vierhouter Bossen met veelal loofbos. Maar toch: het mooiste stukje loopt over de Noorderheide, een (vergeleken met wat nog komen gaat) kleiner heideveld met eerst wat eigenaardige waterwerken (met betongeul en vijvertjes) en kleine piramides. Vooral het smalle paadje dat verderop langs de bosrand over de hei slingert en later hooggelegen langs een verscholen en verstild meertje loopt is wonderschoon. Na zo'n 9 kilometer kun je in de rand van Elspeet uit de flank en verderop de bus (éénuursdienst) nemen. Daar pakten we dus een week later de draad weer op en liepen het iets kortere tweede deel, dat gedomineerd wordt door de enorme Elspeetse Heide. Met name het traject na het passeren van de weg, die het heideveld in tweeën snijdt, is bijzonder fraai met vergezichten over de (nu) nog kale en dorre heidevelden. De beschrijving loodst de wandelaar als gebruikelijk met vaste hand door al dit moois. Een aanrader voor mens en (aangelijnde) hond! Een kleine waarschuwing: bij een overstapje in het eerste deel van de route moet je honden hoog over een hek tillen! Het daarachter gelegen smalle bospaadje vormt een mooie beloning voor het tillen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info