Groene Wissel 153: Voerendaal

Beken en Kastelen

Groene Wissel Voerendaal
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Voerendaal

 • Startadres:

  station Voerendaal
  Jeustraat 77
  6367 EV Voerendaal

 • Coördinaten:

  50°53’12” N   5°55’46” E

Tijdens deze wandeling kruist of wandelt u in de buurt van of langs diverse Limburgse beken: de Reters-, Luiper-, Bisse-, Hulsberger-, Geleen-, en Hoensbeek en komt u ook nog langs drie prachtige kastelen: Puth, Rivieren en Wijnandsrade. Vooral dat laatste kasteel zal uw bewondering oogsten, dit is een heus kasteelcomplex, compleet met eeuwenoude slotvijvers en een sierlijk kerkje. Ook al gaat u met deze wandeling wat op en neer, voor Limburgse-heuvelland begrippen is dit een lichte wandeling, er zitten geen kuitenbijters bij! U wandelt voornamelijk over rustige asfaltwegjes fraaie, glooiende landwegen en prachtige voetpaden. Bijna aan het einde zit er wel een vervelend stukje drukke weg van ruim 500 meter bij. Vergeet op de terugweg door Weustenrade vooral niet de karakteristieke Limburgse kroeg Bulscher aldaar te bezoeken!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Voerendaal: ietwat vlakke wandeling door glooiend landschap

René van Doorn, 30-04-2015

Gisteren met twee honden afgereisd naar Zuid-Limburg. Ons (rand)stedelingen bekruipt voorbij Sittard altijd een uiterst aangenaam vakantiegevoel. Het weer (fris, half bewolkt) hielp bovendien van harte mee. Ja, dan kan het gewoon niet meer stuk! Voor ons lag een prettige, middellange wandeltocht door stil, vriendelijk, glooiend akkerland. Over landweggetjes met regelmatig een kapelletje of kruisbeeld. Met een paar mooi gelegen, oversized kastelen en een handvol undersized beekjes cq stroompjes. Door stille, vriendelijke dorpjes en langs aardige uit de kluiten gewassen boerenhoeven. Over een fraai wandelpad bovenlangs de Hulsbergerbeek. En halverwege een imposant kasteelcomplex. En toch: als verstokte en bovenal zeer verwende groene wisselaars hadden we op iets meer 'spektakel' gerekend langs de route. Ondanks het glooiende landschap een ietwat vlakke wandeling. Voor collega-wandelaars, die (in tegenstelling tot de schrijver van deze reactie) niet op de bonnefooi willen afreizen: de smakelijk gelegen horeca op het binnenplein van het kasteel in Wijnandsrade halverwege de tocht is momenteel alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag. De overburen (Cafetaria Wijnandsrade) doen hun best hongerige wandelaars van dienst te zijn maar kunnen qua ambiance niet aan de kasteelhoreca tippen. En het aanbevolen Cafe Bulscher gaat op doordeweekse dagen pas om 16.00 uur los. In beide gevallen arriveerden wij twee dagen respectievelijk een uur te vroeg en vingen bot. Maar dat kon de pret niet drukken: leuke pauzeplekjes langs de route te over. De beschrijving is helder en adequaat. Wat (als fervente lopers van groene wissels) opvalt is dat de beschrijvingen van recenter datum (nog) scherper worden neergezet en zoeken geheel uitsluiten. In het begin van de beschrijving van deze wandeling (derde regel: aan het einde RA) moet je - omdat de weg vandaag de dag naar links wegbuigt - even zoeken; maar de toevoeging even verderop 'richting kerk' doet wonderen. De kerk blijkt eens te meer een baken in roerige (wandel)tijden. Al met al een plezierige wandeldag!

Voerendaal: Beken en kastelen

Josephine, 04-05-2014

Een mooie wandeling! In het bijzonder langs de beken. Helaas was het kroegje Bulscher gesloten. Routebeschrijving is correct beschreven met dank aan de routemaker.

Versperring

Willem, 25-03-2012

Mooie wandeling door het Limburgse landschap. Ergens aan het einde ('na een flauwe linker- volgt een flauwe rechterbocht, ga daarin RA') is de weg versperd door een stapel omgehakte bomen, zodat je begint te twijfelen over de route, maar je kunt er gewoon omheen lopen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info