Groene Wissel 427: Vogelenzang 2 (NH)

Wildspeuren in de duinen

Groene Wissel Vogelenzang 2 (NH)
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Vogelenzang (NH)

 • Startadres:

  bushalte Bekslaan, Vogelenzang
  Vogelenzangseweg
  Vogelenzang

 • Coördinaten:

  52°19’33” N   4°34’44” E

Na de korte wandeling door het romantische Landgoed Huis te Vogelenzang gaat u een heuse gps-wildspeurtocht maken door het prachtige, beschermde natuurgebied Amsterdamse Waterleidingduinen. De honderden damherten, reeën en vossen worden in dit gebied niet bejaagd, de reden waarom ze voor u minder schuw zijn dan elders. Het wild is hier wandelaars gewend; soms kijken ze nauwelijks van u op en behoren passages van 30-50 meter niet tot de uitzonderingen. Een hele belevenis dus! De tocht gaat voor meer dan de helft over zelden door wandelaars belopen wild- en struinpaadjes. Omdat die paadjes vaak nauwelijks als zodanig herkenbaar zijn en door het wild weleens worden 'verlegd', volgt u met deze tocht geen routebeschrijving maar de gps-track op uw smartphone, outdoor-gps of met de wandelZapp van wandelzoekpagina. Met een beetje creativiteit kunt u de route al struinend ook vanaf de grote kaart hieronder volgen, neem dan minimaal een kompasje mee; deze zult u echt nodig hebben! Doet u dat niet, loop deze route dan alleen met zonnig weer, dan kunt u zich op de zon oriënteren. Deze route kan alleen met een gps-track of vanaf de kaart hieronder of met de topografische kaart van Wandelzoekpagina gelopen worden!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Willem Van Witzenburg

Bart van der Schagt, 09-04-2019

Willem, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ga ermee aan de slag!

Onderhoud.

Willem Van Witzenburg, 09-04-2019

Afgelopen weekend deze schitterende wissel gelopen. Hij staat bij ons in de top 5 van de mooiste wandelingen. Echter is er groot onderhoud in het gebied geweest waardoor de beschrijving niet meer klopt. Ik hoop dat ik het een beetje onthouden heb. Sorry als ik wat vergeten ben. Tot punt halverwege punt 3 klopt het naar mijn idee goed maar daarna is er veel verdwenen. Alle hekken, draadhekken, Het eerste draadhek dat wordt genoemt is er niet meer. Daar zijn we om de hoge duin heen gelopen en hebben deze linksom gevolgd. Dan de open vlakte volgen en een beetje rechts aangehouden. Ook het schrikdraadhek is weg. Het pad is moeilijk te zien maar wel te doen. Ook het klaphek en veerooster (de put is er nog wel. Volgestort) zijn er niet meer. Maar dit pad is duidelijk omdat de zandweg goed te vinden is. Hier wordt duidelijk meer gelopen. Vervolgens langs het pompstation is er weer geen wildrooster. Volgestort (of misschien was deze zelfs met klinkers dichtgezet). En vervolgens is het stiltegebied in (stil zijn want dan verstoor je het wild niet) is het prikkeldraadhek ook weg. Ook hier is het goed te volgens. Kanaal dal blijft 'zichtbaar' dus als je dat rechts houd kom je vanzelf bij het pad naar het, wederom verdwenen, veerooster. Verderop is de spoorstaaf er nog wel (ongeveer 10-15 meter van het pad dus goed kijken tussen de begroeing. In de zomer kan dit denk ik best lastig zijn. Let hier op want het pad is heel vaag. Van het pad af lopen en de spoorstaaf rechts van u passeren. Dan wordt het pad later duidelijker. Na punt 5 is wederom het prikkeldraad hekje weg. Wij zijn op de dijkwal langs het kanaal gebleven en hierdoor automatisch goed gelopen. Wat een schitterend uitzicht over het gebied. En dan iets wat we hoopten te zien? Het PTT paaltje? Niet te vinden. Mogelijk ook weggehaald. Maar gelukkig is de weg waar je in moet duidelijk. Kortom veel aanwijzingen zijn weg waardoor het met alleen de kaart / omschrijving een stuk lastiger wordt. Wij gebruiken viewranger app op de telefoon waar we de route in importeren om af en toe te kijken of we nog goed zitten. Deze hebben we vrij vaak gebruikt waardoor we zonder problemen goed gelopen zijn. Bedankt voor het maken van deze schitterende route.

Mooie route

Annet An, 02-07-2017

Met de trein en bus er naar toe. Een verrassingstocht voor mij. De route met wandelzapp en kaartje ernaast gelopen. Wat een mooie tocht over de ongebaande paden en wat veel herten. We bleven dan ook vaak lang naar de beesten kijken. Wat een vogels in en langs het kanaal. Wat een rust, op de bewolkte zaterdagmiddag kwamen we amper nog iemand tegen. Dit gebied smaakt naar meer.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boshut 't Panneland

Vogelenzangseduinweg 4

2114 AS Vogelenzang

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info