Groene Wissel 132: Weesp

Weesp: Langs de Vecht en door de Polders

Groene Wissel Weesp
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Weesp

 • Startadres:

  station Weesp
  stationsplein 1
  1382 AD Weesp

 • Coördinaten:

  52°18’39” N   5°2’40” E

Zowel op de heen- als de terugweg wandelt u in Weesp langs de haven en door authentieke sfeervolle straatjes en steegjes, waar de bewoners graag (letterlijk) de bloemetjes buiten zetten. De bebouwing verlatend komt u langs twee schitterende korenmolens (waarvan er een met een molenwinkel) en kuiert over een doorgaans rustige asfaltweg een flink stuk langs de Vecht met de daarbij horende fraaie boerderijen. Daarna gaat u genieten van het weidse polderlandschap van de Aetsveldspolder. u wandelt daarin over een prachtige landweg weer naar de rand van Weesp en daarna door een parkje, de beloofde straatjes en steegjes, het gezellige centrum en langs de terrasjesrijke haven naar het NS-station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Heerlijk gewandeld

Angela van der Hurk, 30-10-2018

Wij hebben deze groene wissel afgelopen zondag gelopen. Inderdaad, toen het prachtig fris en blauw weer was. We vonden de routebeschrijving super! Dina benoemde het als 'wandelroute voor dummies'. Wij zijn erg goed in verkeerd lopen, en dat is met deze beschrijving werkelijk onmogelijk. Dus onze dank daarvoor.

Veel auto's

Lalage, 28-10-2018

Weesp heeft een knus centrum, maar daarna liepen we steeds langs smalle wegen waar veel auto's langsreden. Het stuk dwars door de weilanden was wel lekker rustig.

Afwisselende wandeling door en om Weesp heen.

Henk, 13-09-2018

11-09-2018 heb ik de Groene Wissel nr. 132 gelopen. Het was bewolkt en onstuimig weer. De zon kwam vrijwel niet tevoorschijn en buiten het centrum waaide het enorm. Weesp is een bijzonder prettig vestingstadje met vele smalle straatjes en steegjes. Ze zijn ruim voorzien van potten met groene- of bloeiende planten. Stilleventjes op zichzelf. Op deze dag was er een gezellige grote warenmarkt in het stadje. Na een aardige wandeling door het centrum loop je via een wal langs de jachthaven. Aan de Utrechtseweg staan kleurige houten huizen voorzien van zadel- en mansarde daken. Ze doen denken aan Noorse huizen. Dan staan aan deze weg nog 2 grote molens: 'De Vriendschap' is een stellingmolen en nog werkende korenmolen met molenwinkel en even verder 'De Eendracht' een achtkantige stellingmolen, die dienst deed als zaagmolen en verder niet is te bezichtigen. Even later loop je langs een uit de kluiten gewassen clubgebouw van de roeivereniging. Aan de dakbedekking te zien gaat het goed met deze club want het gebouw is geheel riet gedekt. Je loopt nu langs de Vecht, die vaak door hagen en schuttingen aan het oog is onttrokken. Hier liggen woonarken die ook hun privacy willen hebben. Op het eind van deze weg kom je als het ware door een streekdorpje en na de oversteek van de drukke weg vervolg je de Lage Klompweg langs de Vecht. Het riet staat er fors bij zodat je ook hier de Vecht vaak niet ziet. De woonarken zijn hier iets beter zichtbaar. Inclusief hun aangelegde vlonders en tuinen zijn er juweeltjes bij. Zodoende heb je af en toe even oogcontact met het water. Vlak voor de boerderij 'Overdamhoeve' loop je via het erf tussen de schuren door naar een graspad dwars door de weilanden. Hier heerst absolute rust, weilanden met schapen of koeien wisselen zich af met percelen mais. Na een 3 km kom je via een oversteek van een drukke verkeerweg de buitenwijken van Weesp binnen. Na weer een aantal gezellig ogende straatjes voorzien van potten met bloemen, veel bankjes en veel fietsen bereik je dan al weer vlot het eindpunt van deze afwisselende wandeling door en om Weesp heen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Groene Wissels Noord-Holland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Groene Wissels Noord-Holland

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info