Groene Wissel 512: Workum 2

Waterstad en Kerkepad

Groene Wissel Workum 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Workum

 • Startadres:

  station Workum
  Parallelweg 4
  8711 CH Workum

 • Coördinaten:

  52°58’19” N   5°27’22” E

Wandel je door Workum, dan wandel je door een stadje met vele waterwegen. In de nieuwere wijken loopt u langs meerdere vijvers en de waterwegen langs de villa's waarvan de bewoners hun jacht achter hun tuin 'parkeren'. Voordat u door het oude stadsdeel trekt wandelt u eerst een flink stuk langs Diepe Dolte, een vaarweg waar vele plezierboten gebruik van maken om van het IJsselmeer naar een van de Friese Meren te varen, in de vakantieperiodes is het hier gezellig druk. De wandeling over de Noard door het oude centrum is een attractie op zich: vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar en u kunt het Museum Kerkelijke Kunst bezoeken. Op de Merk (een horecarijk plein) geniet u van het fraaie Stadhuis, het historische Waaggebouw en de imposante Gertrudiskerk. Hierna krijgt de tocht een heel ander karakter: over een kilometerlang historisch Kerkenpad (de Tillefonne) kuiert u, over menig brugje gaand, dwars door de weilanden naar de Makkumerdyk. Genietend van het fantastische uitzicht wandelt u over de hoge graskruin van deze voormalige Zuiderzeedijk naar de rand van Workum en vandaar naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Gezellig dorp, mooie route!

N.C. van Hal, 08-12-2019

Deze route op 30 november 2019 gewandeld. Zo richting de Kerst was het in het dorp erg gezellig. Ook het Jopie Huisman museum bezocht. Stond niet in de routebeschrijving, Maar is zeker ook een aanrader. De route is geweldig verrassend.

Mooie wandeling, leuk dorp

Dennis en Bill, 11-02-2018

Op een koude, droge winterdag deze wandeling gelopen. Leuke omgeving, route is afwisselend en een ontzettend leuk dorpje om te zien! De route Sneek 5 km die we dezelfde dag daarna deden viel hierdoor nogal tegen. Aanrader deze route!

Kennismaking met prachtig klein stadje

Anko en Mien, 09-05-2017

We waren nog nooit in Workum geweest, maar het moet gezegd: Wat een leuk, klein stadje. Het ademt nog historie! Loop je eerst vanaf het station door een doorsnee woonwijk, zodra je de 'binnenstad' binnenwandelt is het vergapen aan de mooiste pandjes en gezellige straatjes. Het was zondag dus lekker rustig en alle tijd en de ruimte om al de mooie gebouwen te bekijken. Jammer dat de gigantisch grote kerk niet open was. Als kers op de taart nog een oud kerkenpad bewandeld en gezellig tussen de schapen en lammetjes door over de dijk weer terug naar Workum. Dit is een toppertje als je het ons vraagt, als je het hebt over stadswandelingen!! Ook deze dag de stadswandeling van Bolsward gelopen maar die is, vinden wij, lang zo mooi niet.....

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info