Havenstad IJmuiden

Havenwandeling

Versiedatum: 16-05-2022

IJmuiden havenTussen de havensBunkerpadIJmuiderstrandSeinpostduinZuidersluisOude spoorlijn met NoordzeekanaalVissershaven
12 KM
Bron:

Kees Volkers

Start:

Pontplein 1, Velsen-Zuid, IJmuiden

Details

Alles in IJmuiden is te herleiden tot een en hetzelfde thema: het Noordzeekanaal. De sluizen, de ontwikkeling van de woonplaats, de havens, de visserij, de hoogovens, de Atlantikwall, zelfs het IJmuiderstrand, ze zouden er niet zijn geweest als in de tweede helft van de 19e eeuw het Noordzeekanaal niet was aangelegd. Rond de havens en richting het strand is er voor de liefhebber veel te genieten. De route start bij het Pontplein, waar het veer naar Beverwijk en de Hoogovens aanlegt. Over de oude spoorlijn, met spectaculair uitzicht op het Noordzeekanaal en de Hoogovens, lopen we naar de oude kern van IJmuiden en het sluizencomplex. Op het Sluisplein hebben we uitzicht op het zeegat en het Forteiland. Hierna doorkruisen we het fascinerende gebied rond en tussen de Vissershaven en de Haringhaven en bestijgen we het Seinpostduin met rondom uitzicht op de zee en de havens. Hierna lopen we door de duinen naar de IJmuiderslag via het Bunkerpad, langs indrukwekkende resten van de Duitse Atlantikwall. Tenslotte wandelen we over het strand terug en eindigen we in IJmuiden aan Zee, waar we de bus terugnemen naar het Pontplein.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Route

Hans Volkers, 18-07-2024

juli 2024 is het Havenkantoor Ijmuiden gesloopt. Je kunt vanaf die plek nog wel langs de kade van de vissershaven lopen.

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info