Herleefde havens Rotterdam

Maritiem Rotterdam terug van weggeweest

Versiedatum: 22-03-2023

Oude HavenSpoorweghavenWijnhavenOpen deur op Wilhelminapier
11 KM
Start:

station Rotterdam Blaak, Rotterdam

Details

Deze wandeling voert je in de stad zelf langs die delen van de Rotterdamse havens waar je goed kunt zien hoe maritiem Rotterdam zich heeft ontwikkeld. De route begint natuurlijk met het ontstaan van de haven in de 14e eeuw en volgt daarna de eerste bloeiperiode in de 17e eeuw. Daarna gaat onze aandacht uit naar de onstuitbare opmars van de haven met de sprong naar Zuid.
Later kwam de terugval, niet zozeer van de haven in het algemeen, maar wel van de havens in het stedelijk gebied. Door de opkomst van het containervervoer vond veel minder goederenopslag plaats. En de haven verschoof steeds meer naar het westen waar veel meer ruimte was voor de containeroverslag en de steeds groter wordende schepen.
De terugval heeft geleid tot veel minder scheepvaatverkeer naar het hart van Rotterdam met een steeds grotere neergang van deze havengebieden. Van het verval zien we bijna niets meer omdat redelijk snel een enorm revitaliseringsproces op gang is gekomen: de Kop van Zuid voor de zuidelijke havens. Maar ook ten noorden van de Maas is veel gebeurd, vooral in het Maritiem District (de Wijnhaven en de Scheepsmakershaven).
Zeker als je al enige tijd niet in het havengebied bent geweest, zul je verbaasd staan hoe snel de Rotterdamse haven zich aan het heruitvinden is. De stedelijke havens gingen herleven en werden een grote trekpleister. Om er te wonen, te werken, te verblijven en te recreëren.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Grote aanrader

Frank van der Meer, 19-12-2023

Bijzondere wandeling door de herleefde havens van Rotterdam. Je wandelt van haven naar haven, over de Kop van Zuid, langs fraaie architectuur en...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info