Heuvelrugroute Den Dolder

Zandverstuivingen, heuvels en een inrichting

Heuvelrugroute Den Dolder
 • Bron:

  Ad Snelderwaard

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Den Dolder

 • Startadres:

  station Den Dolder, parkeerterrein
  Nieuwe Dolderseweg hoek Fornheselaan
  3734 GC Den Dolder

 • Coördinaten:

  52°8’13” N   5°14’58” E

Vanuit startplaats Den Dolder, bekend door de psychiatrische instellingen, loop je het bos in. Veel bos langs deze wandeling groeit op voormalige stuifduinen, die door bosaanplant zijn vastgelegd. De Lange Duinen, die je zowel aan de noord- als aan de zuidkant ziet, en de Korte Duinen zijn echter nog altijd kale zandvlaktes. Bij harde wind wordt het zand steeds weer anders gearrangeerd. Het landschap verandert voortdurend. Tegen het einde loop je over een verrassende, smalle stuwwal met hellinkjes in twee richtingen, waarop oude knoestige bomen zich met moeite overeind weten te houden. Tenslotte gaat de route over het terrein van de Willem Arntszhoeve, begin jaren '70 het decor van felle conflicten over de psychiatrie.

Reacties op wandelingen

Slingerpad onder 9 onzichtbaar geworden

Betteke Tordoir, 19-06-2016

'9.Op het fietspad RA en het eerste pad LA, een slingerpad' Als je vanaf de stuwwal RA het fietspad op bent gelopen komt dit slingerpad vrijwel direct LA, maar het is totaal onzichtbaar geworden omdat er een boom over gevallen is waarachter een berg aarde het slingerpad totaal aan het zicht onttrekt, je moet over de boom en de berg aarde klimmen en dan zie je pas dat er een paadje loopt, dat je dan kunt vervolgen, af en toe ligt er een boom overheen maar dat is goed te doen.

Wandelroute op punt 9

Peter Arnts, 03-04-2016

datum 3 april 2016: Op kruising met een breder pad RA. Dan het 1e pad LA nemen, dit pad is echter onzichtbaar door een aarden wal en boomstammen. Hier moet je overheen klimmen of erom heen gaan. Het einde van dit slingerpad is ook afgesloten door een aardenwal en boomstammen. Ook hier moet je er weer omheen.

Tijdelijk afgesloten

Jacqueline Arts, 01-11-2015

Het fietspad over het spoor aan het begin van de wandeling is afgesloten tot 27 november. Je kunt wel over het hek klimmen om de wandeling voort te zetten.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Horeca

Eetcafé De Egelantier

Dolderseweg 146

3734 BL Den Dolder

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info