Kapelletjespad Bornerbroek - rondje Tusveld

Mariakapellen, landkruis, beken

Kapelletjespad Bornerbroek - rondje Tusveld
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Bornerbroek

 • Startadres:

  bushalte R.K. Kerk, Bornerbroek
  t.h.v. Lohuisstraat 10
  7627 NL Bornerbroek

 • Coördinaten:

  52°18’27” N   6°39’16” E

Een afwisselende route door bos en boerenland en een heel eind langs de onlangs gegraven Doorbraak en Kleine Doorbraak. Onderweg een Mariakapel op het kerkhof van Bornerbroek, het gerestaureerde oudste landkruis van Twente en een Mariakapel in Tusveld.
Dit is de 46e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Doorbraak

Frits Schipper, 31-12-2019

Even voor de goede orde, deze wandeling is op maandag 30 december gelopen. De afgelopen week zijn we meerdere keren in/ door Bornerbroek geweest, fietsend, op de step, met de auto en nu dan wandelend, met Bornerbroek als startpunt van twee Kapelletjespaden. Tusveld is geen onbekend terrein voor mij. Al in mijn jeugd kwam ik hier met vriendjes uit de buurt vanuit Borne naar toe gefietst, om te spelen op de Nijrees Bult. Later met de kinderen en nog later om gewoon te fietsen in de mooie omgeving. Er is we het nodige veranderd in die jaren. De spoorwegovergang is afgesloten, er is een nieuwe woonwijk gebouwd en er zijn een aantal wandelpaden bij gekomen. Maar voor we in het NIjrees bos zijn lopen we eerst nog door Bornerbroek, langs het oudste landkruis van Twente en via een overstapje lopen we langs de Doorbraak. De ponton is gelukkig wel toegankelijk, want het is mooi wandelen hier, zou jammer zijn om dat te moeten missen. Bij het kijkscherm met uitzicht op de Doorbraak ben ik al vaker geweest. Al wandelend komen we zo ook weer op het landgoed Almelo. Door het Nijreesbos, langs twee restaurants en waar je nu door twee klaphekken langs de Doorbraak loopt, kon je vroeger gewoon rechtdoor lopen. Op de Joostinksdijk gelukkig geen herdershonden. Wandelen over de Stobbenhorst en het gras- en bospad is wel weer nieuw voor mij. Wel weer een mooi gebied om door te lopen, langs weilanden en onder speciaal gemaakte ijzeren 'poorten' door. Even later loop ik alweer op het fietspad richting Bornerbroek en bushalte, om na een korte stop op pad te gaan naar Delden.

Wegdek De Mors

Marycke Naber, 24-02-2018

Dankjewel, Gerrit Jan. Toen ik de wandeling uitzette was De Mors nog een asfaltstraat, maar ik heb het veranderd in klinkerstraat.

We kwamen deze tegen

Gerrit-Jan van den Berg, 23-02-2018

op de facebookpagina wandel1000kmin2018 en dachten dat willen we ook eens lopen. We hadden de afgelopen periode daar al wat andere wandelingen gedaan en dit is een mooie afronder. Er zit een klein foutje in de beschrijving de Morsweg is geen asfaltweg maar een klinkerweg. en verder konden we alles prima volgen en hebben genoten van deze open wandeling op een super zonnige vrijdag. Dank Marycke !

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bakkerij Steggink

Bornsestraat 31

7627 NS Bornerbroek

Bistro Le Primeur

Lohuisstraat 1

7627 NL Bornerbroek

Café Brockie

Entersestraat 2

7627 LV Bornerbroek

Restaurant 't Maatveld

Tusveld 31-33

7627NX Bornerbroek

Restaurant Liedenbaum

Tusveld 95

7627 NW Bornerbroek

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info