Kapelletjespad Delden - Zenderen

Landgoed Twickel, kijktuin, park van De Zwanenhof

Kapelletjespad Delden - Zenderen
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Delden

 • Startadres:

  station Delden
  Stationsweg 1
  7491 CE Delden

 • Coördinaten:

  52°15’36” N   6°42’48” E

Veel religieus erfgoed langs deze route! Vanaf het station loopt de route langs de middeleeuwse Oude Blasiuskerk het centrum van Delden uit, langs de watertoren en over het uitgestrekte landgoed Twickel: over de Deldeneresch en het Koematenveld met vlonderpad en langs de Twickelervaart. In Azelo kan een particuliere tuin bezocht worden. In het park van het voormalige retraitehuis De Zwanenhof bevindt zich een klein kerkhof met een Lourdesgrot en een kruisbeeld en in de voormalige zustertuin een andere Mariagrot. In Zenderen zijn diverse Mariabeelden te zien: op een schoorsteen, aan de voorgevel van een woonhuis en op de RK begraafplaats in een kleine Mariagrot en een Mariakapel; daarnaast staat een kruiskapel. Van daar is het nog een klein stukje naar de bushalte.

Dit is de 49e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Veel Maria's

Frits Schipper, 17-01-2020

Het eerste stukje wandelen we door Delden, langs de bekende supermarkt en door de zuidwal richting de Oude Blasius, een monumentale oude bezienswaardige kerk. Over de voetgangersbrug, langs de volkstuintjes met een mooi uitzicht op de watertoren. (Ooit al eens beklommen tijdens een Open Monumentendag). Over de Lage Esch en wat later door het Koematerveld. Over de vlonder door een moerassig gebied (ook onderdeel UW-wandeling) Het graspad tussen de weilanden richting familie Wilmink kende ik nog niet. Het is hier af en toe wel drassig, maar wel mooi om te lopen. Langs het door de gemeente Borne opgekochte AZC (en voormalig internaat), op de Retraitehuisweg naar het inmiddels failliete De Zwanenhof. Van hieruit heb ik ook al enkele malen de Kloosterpadwandeling gelopen. Op die dagen kun je ook het gebouw vanbinnen bekijken. Een rondje door de tuin en rond De Zwanenhof met een kruisbeeld en begraafplaats en een Lourdesgrot met een verstopte Bernadette. Onder de spoortunnel (bukken!), langs de Azelerbeek en verderop zicht op de Zenderse Ijsbaan. Wanneer is daar voor het laatst op geschaatst? We komen in Zenderen aan, bezoeken daar nog de begraafplaats met de Mariagrot en het monumentje voor de levenloos geboren baby's of die heel kort leefden. Tenslotte nog even het meer dan een eeuw oude Mariabeeld bekeken en door het hek naar de bushalte. Toch nog weer wat nieuwe wandelpaden ontdekt tijdens deze korte wandeling van Delden naar Zenderen.

Klinkerpad bij kasteel

Marycke Naber, 18-04-2017

Dankjewel, Mies! Ik heb geïnformeerd bij landgoed Twickel. In ieder geval voorlopig blijft het pad afgesloten. De routebeschrijving en kaart worden aangepast.

Kapelletjespad Delden

M J Benkers, 17-04-2017

Het kinderkopjespad langs de rand van Twickel en de rondweg om Delden is afgesloten. Volg vanaf de kerk de Umfassungsweg over de nieuwe voetgangersbrug over de rondweg (ik heb dit niet gecontroleerd).

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Gasterij 't Oaldershoes

Kerkstraat 5

7491 BL Delden

Hotel De Zwaan

Langestraat 2

7491 AE Delden

Hotel-restaurant Het Witte Paard

Hengelosestraat 8

7491 BR Delden

Hotel-restaurant Sevenster

Marktstraat 6

7491 AW Delden

Restaurant Al Capone

Hoofdstraat 26

7625 PE Zenderen

Restaurant Lutke Hulscher

Hertmerweg 45A

7625 RH Zenderen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info