Kapelletjespad Goor - rondje Markelo

Regge, Twentekanaal, Mariakapel De Hulpe, Herikerberg

Kapelletjespad Goor - rondje Markelo
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Goor

 • Startadres:

  station Goor
  Stationslaan 3
  7471 AP Goor

 • Coördinaten:

  52°13’50” N   6°35’4” E

Vanaf het station, met het Goors Historisch Museum, gaat de route langs het begin van de rivier de Regge en langs het Twentekanaal naar de bossen van het Herikervlier en het Driebelterveld. Op een van de heuvels rond Markelo, De Hulpe, staat een Mariakapel. Op de terugweg loopt de route door het Driebelterveld en over de 46,6 meter hoge Herikerberg. Op de algemene begraafplaats van Goor is af en toe het graftrommelmuseum geopend. Tot slot loopt de route door Walters waterland terug naar Goor met de Hofkerk van omstreeks 1500.

Dit is de 42e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

De hulpe

Frits Schipper, 22-11-2019

Het miezerde toen ik weg reed met de auto, maar bij aankomst in Goor kon ik droog aan de wandeling beginnen. Vanaf het station is het niet zo ver lopen en dan ben je al buiten de stad. Dat het geregend heeft de afgelopen week is goed te zien, sommige zandpaden zijn erg drassig, met grote plassen water. Een mooie wandeling over het gras langs de Boven-Regge en verderop langs het met de schop gegraven Twentekanaal (grotendeels met de schop). Ook hier wandel ik over het landgoed Weldam, toch weer groter dan gedacht. Door Stokkum met de mooie oude boerderijen en dan over de asfaltweg de Hulpe, richting bos. Lang geleden heb ik hier ook al eens gewandeld, althans een klein gedeelte van dit bos. Nu loop ik er helemaal doorheen. Bij punt 6 waar staat dat je vlak voor een weiland rechtsaf moet, sta ik even te kijken. Hier liggen diverse omgevallen bomen, die het pad versperren. Hoe nu verder, een andere weg is er niet. Al stappend over de diverse boomstammen en takken kan ik vlak langs het prikkeldraad mijn weg vervolgen en even later kan ik weer op het gewone pad verder lopen, richting de Mariakapel. Onze Lieve Vrouwe ter Hulpe staat achter enigszins beslagen glas, nadat ik dit heb schoongeveegd kan ik een foto maken. Teruglopen en over de essen weer richting Stokkum, over het Wandelpad De Hulpe, door de weide met enkele paarden die nauwelijks belangstelling hebben voor mij. Na het infobord over de grafheuvels gelezen te hebben, zie ik deze verderop tijdens de wandeling. Dan de Herikerberg op, de Belvédère is nu een woonhuis geworden (vraag me af op welke wijze de bewoners dit voormalige uitzichtpunt kunnen bereiken), maar wat mooi om daar te kunnen wonen. Ook hier een plek (Galgenbelt) waar criminelen werden opgehangen en bleven hangen en hier spoken nog Witte Wieven rond. Het graftrommelmuseum is gesloten, maar ik kan wel een paar graftrommels zien. Door het waterwingebied van Vitens (waar men nog druk aan het werk is) kom ik weer in Goor terecht.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bar bistro d'Olde Smidse

Grotestraat 102

7471 BS Goor

Grand café de Zon

Kerkstraat 20

7471 AK Goor

Hotel restaurant Herikerberg

Goorseweg 58

7475 BE Markelo

Lunchroom The Sweet 60's

Grotestraat 114

7471 BS Goor

Restaurant Cappadocia

Grotestraat 122

7471 BS Goor

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info