Kapelletjespad Haaksbergen - rondje Het Lankheet

Mariakapel, Het Lankheet, Buurserbeek, park Scholtenhagen

Kapelletjespad Haaksbergen - rondje Het Lankheet
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Haaksbergen

 • Startadres:

  bushalte Busstation, Haaksbergen
  t.h.v. Zeedijk 11
  Haaksbergen

 • Coördinaten:

  52°9’12” N   6°44’37” E

Vanaf busstation Haaksbergen loopt de route langs een Mariakapelletje en de Buurserbeek naar de Oostendorper watermolen. Daarna via de Buurserbeek en de Isschaterbeek naar waterpark Het Lankheet. Hier bevinden zich een aantal kunstwerken en een heuvel met uitzicht over de vloeiweiden. Via bos, twee heidevelden, de Buurserbeek, landelijk gebied en park Scholtenhagen komt u terug bij het busstation.

Dit is de 39e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Natuur

Frits Schipper, 25-10-2019

Het busstation in Haaksbergen voelt inmiddels vertrouwd aan. Ditmaal is het het beginpunt van een wandeling door o.a. Smallenberg en het Lankheeet. Na een Mariakapelletje loop ik langs de Oostendorper watermolen, een bijzondere watermolen omdat het een dubbel waterrad heeft. Deze molen doet me ook weer terugdenken aan de Kennedy-mars van Haaksbergen, hier kreeg je altijd een krentenbol en wat drinken aangereikt. Dan begint het mooiste deel van de wandeling, door Het Lankheet. Her en der staan kunstwerken, loopt over stapstenen en er is een schitterend uitzicht vanaf de 'Belvédére' ver de rietvelden. Hier wordt wetenschappelijk onderzoek gepleegd door de Universiteit Wageningen. Het riet helpt ook om het stikstof te verminderen. (Alle kleine beetjes helpen). Al verder wandelend kom ik nog langs een mooi (omheind) heideveld. Later nog een stuk langs de Buurserbeek (in het begin ook trouwens). Langs de camping en dan bevinden we ons in het park Groot Scholtenhagen. Al genoemd in 1284 onder de naam Het Hagen. Ook hier zijn de textielbaronnen actief geweest met het kopen van natuur en landgoederen, maar het mooie is dat ze ook veel geschonken hebben aan de gemeenschap. Door het Dievelaarslaantje, langs de vijver en de heemtuin en een stukje van het Ommetje Het Mölnpad kom ik langzamerhand weer in het centrum van Haaksbergen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info