Kapelletjespad Haaksbergen - rondje Oldenkott (Du)

Honesch, Haaksbergerveen, (Maria)kapellen

Kapelletjespad Haaksbergen - rondje Oldenkott (Du)
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Haaksbergen

 • Startadres:

  bushalte Busstation, Haaksbergen
  t.h.v. Zeedijk 11
  Haaksbergen

 • Coördinaten:

  52°9’12” N   6°44’37” E

Vanaf busstation Haaksbergen loopt de route door de buurtschap Honesch en het Hollenbergerveld met Bijenbos naar het Haaksbergerveen, een van de meest afwisselende hoogveengebieden van ons land. Vandaar via landelijke wegen met een St. Michaelskapel en een Mariakapel naar Oldenkott, met horeca en een gedachteniskapel. Via deels onverharde wegen en paden loopt u terug naar Haaksbergen. Na een bos bij en een pad langs de Buurserbeek loopt u terug naar het busstation.

Dit is de 38e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Over de grens

Frits Schipper, 27-09-2019

Vanuit het busstation in Haaksbergen is het eerst een stuk dezelfde route lopen als het rondje Haaksbergerveen, met af een toe een andere weg, tot aan het Bijenleerpad. Die andere weg leidt in dit geval langs een voormalige schaapskooi. Deze schaapskooi is na jarenlange verwaarlozing weer helemaal gerestaureerd en is inmiddels een Rijksmonument, vanwege de bijzondere bouw. Na de bijentuin gaan we over over halfverharde wegen en fietspaden richting Haaksbergerveen, alleen dit deel heet hier 'Armenveen'. Volgens het infobord mochten de arme mensen hier veen halen, vandaar deze naam. Maar hoe dit veen ook heet, het is hier prachtig wandelen. Lopend over een graspad, een mooi slingerend paadje door het bos en over een vlonder loop je ongemerkt Duitsland in. (Hiervoor ben ik nog wel even van het pad afgegaan, om de eerst geplaatste grenssteen te bekijken). Dat ik in Duitsland liep zag ik pas aan de afwijkende verkeersborden met een fiets erop. Een paar kilometer is het gewoon rechtuit lopen, af en toe een bocht om en dan een klein St. Michaëlkapelletje. Bij het kapelletje met Piëta ga ik even op het stenen trapje zitten om de kort beschreven geschiedenis van Oldenkott te lezen. In Oldenkott loop ik de begraafplaats op om het kruisbeeld te bekijken. Zo loop je van Overijssel Duitsland in en vanuit Duitsland ben je eventjes in Gelderland... Na een (lange) asfaltweg volgt er toch weer een mooie wandeling door het bos. Je komt uit op de inrit van een groot herenhuis en moet door het hek om op de weg te komen. Het hek moet dus wel altijd open zijn.. Verderop weer een bospad, het is af en toe goed opletten waar het pad loopt nu er weer veelbladeren op de grond liggen. Een eindje wandelen langs de Buurserbeek en dan komen we al weer op de Morsinkhofdijk en is het nog maar een kleine kilometer lopen naar het busstation.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Rotering

Oldenkotseweg 11

7157 BV Rekken

Steakhouse Oldenkott

Wennewick 1

48691 Vreden (Duitsland)

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info