Kapelletjespad Lonneker - rondje Lonnekerberg

Mariakapel, Vliegveld Twente, landkruis, voormalige spoorlijn

Kapelletjespad Lonneker - rondje Lonnekerberg
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Lonneker

 • Startadres:

  bushalte Scholten Reimerstraat, Lonneker
  t.h.v. Oldenzaalsestraat 762
  7524 AH Enschede

 • Coördinaten:

  52°15’2” N   6°54’56” E

Na het centrum van Lonneker, met een mooie Mariakapel in de H. Jacobus de Meerderekerk en horeca loopt de route via de Lonnekerberg en een blik op Vliegveld Twente langs een landkruis. Daarna weer over de Lonnekerberg en over het tracé van de voormalige spoorlijn Enschede - Oldenzaal terug naar Lonneker.

Dit is een extra lus (etappe 33a.) van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Lonnekerberg

Frits Schipper, 16-08-2019

Een extra lus in het Kapelletjespad, over de Lonnekerberg en het voormalig vliegveld Twente. Over smalle paadjes en karrensporen loop ik langs landschaps- en zorgboerderij De Rökker. Over de Bergweg en dan de Lonnekerberg op. Ondanks de regen van de laatste tijd is het nergens modderig of drassig. Heet is mooi wandelen hier, lekker rustig. Het pad naar de grafmonumenten van de familie Blijdenstein laat ik maar links liggen, ik loop gewoon door, af en toe hindernislopen over omgevallen bomen. Na verloop van tijd kom ik bij vliegveld Twente. Bij de radartoren van Defensie rechtsaf: dit is echt een mul zandpad. Bij het Cleantech Development Center (ook bekend als Doppler) kun je naast vogelgeluiden, ook de motoren van diverse straaljagers horen: Gewoon op de ronde cirkels onder de grote pijpen gaan staan. Iets verderop tussen de 'muren' kun je verhalen horen van voormalige bewoners van vliegveld Twente, die in de oorlog plats moesten maken voor dit vliegveld. Mooi dat alles weer werkt. Ben hier al een paar keer geweest, maar toen werkte er niets. Vernielzucht, kreeg ik te horen toen ik hier een keer navraag naar deed. Door een smal paadje verder over het vliegveld, dan weer nar de bewoonde wereld: het industrieterrrein aan de rand van Oldenzaal. Daarna weer de Lonnekerberg op, deze is toch groter dan ik verwacht had qua oppervlakte. Een smal padje leid je langs enkele half vergane gebouwen, die ooit misschien een militaire functie hebben gehad. Jammer dat er geen infobordje bij staat. De Lonnekerberg af dan volg ik de spoorlijn Enschede - Oldenzaal. Als aandenken ligt er nog een stuk spoorlijn en een seinblok. Even later loop ik door Lonneker en kan eindelijk een keer 'Galerie Urinoir' zien. Ik heb hier al diverse malen over gelezen in de krant. Grappig om te zien. Nog even naar het Calvariekruis op het kerkhof en dan naar de bushalte. Wederom een mooie wandeldag, vooral het wandelen over de Lonnekerberg

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Sprakel

Dorpsstraat 137

7524 CH Lonneker

Hotel-restaurant Savenije

Dorpsstraat 149-151

7524 CH Lonneker

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info