Kapelletjespad Losser - Overdinkel

Dinkel, Kloster Bardel, (Maria)kapellen, kruisbeelden

Kapelletjespad Losser - Overdinkel
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Losser

 • Startadres:

  bushalte R.K. Kerk, Losser
  t.h.v. Gronausestraat 5
  7581 CC Losser

 • Coördinaten:

  52°15’48” N   7°0’15” E

Vanaf de bushalte in Losser loopt de route via het gezellige centrum van het dorp naar openluchtmuseum Erve Kraesgenberg. Vervolgens via de rivier de Dinkel en het Jeneverbessenbos met twee Mariakapellen naar Kloster Bardel met een mooie kapel, een kloostertuin met Mariaplaquette en kruisbeeld, en de kloosterbegraafplaats. Vervolgens loopt u via een smal pad terug naar Nederland. Op weg naar Overdinkel ziet u een Mariakapel en een landkruis, in de St. Gerardus Majellakerk van Overdinkel een Mariakapel en op het kerkhof een Christuskapel.

Dit is de 28e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Bardel

Frits Schipper, 07-06-2019

Vanuit Losser vervolg ik de tocht naar Overdinkel. In het openluchtmuseum ( Erve Kraesgenboerg' loop ik langs diverse oude gebouwen die hier bijeen gebracht zijn. De aardappelkelder (die zie je af en toe ook nog wel eens in het 'wild'). Bij de bakspieker wordt dus nog steeds brood gebakken, ben benieuwd hoe dat smaakt. De bleekvelden zien er nog steeds mooi uit. Bijna jammer dat deze traditie verdwenen is, moet een mooi geezicht zijn geweest, om de bleekwachter met zijn geut het linnen nat te houden... Na de brug over de Dinkel kom ik verder op weer door een bos. ik kies het pad bovenlangs, is toch iets avontuurlijker. Blijf langs de Dinkel lopen, af en toe er vlak langs. Aan de linkerhand is de oever erg steil, als je hier uitglijd lig je zo beneden. Wel mooi om hier te wandelen, weer een ontdekking. De 'Dinkelstenen' van de LAGA heb ik allemaal al eens bewandeld. Langs een toch wel groot meertje en het Jeneverbessenbos richting Klooster Bardel. Het is jaren geleden dat ik hier geweest ben, maar er is wel het een en ander veranderd. Een deel van de tuin is verdwenen en er wordt een nieuw wegdeel gebouwd? Het is niet precies duidelijk wat er gedaan wordt. Nu lees ik dat de kapel open is voor bezichtiging, dus ik ga even kijken. de kruiswegstaties zijn echt bijzonder! Ik loop nog een een vierkant 'rondje' en zie daar ook nog allerlei bijzondere beelden. En een inderdaad erg modern kruisbeeld. Langs de zandwinplas De Oelermars wordt het een lange rechte wandeling. Ik kom nog langs een Mariakapel en een landkruis, geadopteerd door de Schuttersvereniging. Over de lange rechte stukken heb ik even flink doorgelopen: de bus gaat maar een keer per uur en om die nou op een paar minuten na te moeten missen. Gelukkig was ik ruim op tijd. Weer twee mooie kapelletjeswandelingen gemaakt, met veel nieuwe ontdekkingen qua natuur.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie De Egel

De Brink 12

7581 JA Losser

Erve Kraesgenberg

Bookholtlaan 25

7581 BB Losser

Hotel-café-restaurant Marktzicht

Martinusplein 25

7581 AN Losser

Restaurant Aarnink

Gildehauserweg 37

7581 PE Losser

Restaurant De Oude Apotheek

Teylersstraat 4

7581 AH Losser

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info