Kapelletjespad Oldenzaal rondje Het Hulsbeek

Mariakapellen, Het Hulsbeek, kruisbeelden

Kapelletjespad Oldenzaal rondje Het Hulsbeek
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Oldenzaal

 • Startadres:

  station Oldenzaal
  Stationsplein 14
  7573 AV Oldenzaal

 • Coördinaten:

  52°18’25” N   6°56’1” E

Vanaf station Oldenzaal loopt de route langs twee Mariakapellen plus een privékapelletje en door recreatiegebied Het Hulsbeek. De terugweg loopt langs een landkruis in de wijk De Thij en een Calvarieberg op begraafplaats Hengelosestraat. In het centrum van Oldenzaal staat de Middeleeuwse Plechelmusbasiliek met onder meer diverse Mariabeelden.
Dit is een ingelaste etappe (nummer 25a) van het Twentse Kapelletjespad (ongeveer 800 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als lange afstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Hulsbeek

Frits Schipper, 10-05-2019

Een ingelast kapelletjespad, deels door enkel wijken van Oldenzaal, deels door verschillende landgoederen c.q. natuurgebieden. Bij de eerste Mariakapel steek ik een klootschietbaan en voetbalveld over en kom in het Hoge Venterink, een bijzonder natuurgebied met diverse flora en fauna. Over het industrieterrein het Hazewinkel, grenzend aan de ecologische zone Jufferbeek. En dan kom ik langzamerhand op bekend terrein, het Hulsbeek. Vroeger kwam ik, kwamen wij hier vaak, eerst met z'n tweeën, later met z'n vieren. Hier ook veel gefietst en gewandeld. Het blijft een mooi gebied voor recreatie en ontspanning. Tijdens deze wandeling zien we nog lang niet alles. Bijzonder is de Springertuin, aangelegd door de man die ook het Arboretum heeft ontworpen/ingericht. Het Arboretum bezoeken we tijdens de volgende kapelletjespadwandeling. Vervolgens maken we een stadswandeling door de Thij. Het stadskruis heb ik gemist, waarschijnlijk even afgeleid. Wel even de Calvarieberg op de begraafplaats bezocht. Indrukwekkend is de herdenkingstuin naast het gemeentehuis, met de achtergelaten jas, de vele foto's en verhalen over de vermoorde joden en Sinti. Dan loop ik langs het meest monumentale gebouw van Oldenzaal, de St. Plechelmusbasiliek langs de watertoren naar het eindpunt van deze wandeling; het station van Oldenzaal.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info