Kapelletjespad Zenderen - Borne

(Maria)kapellen, kloosters, beken, openluchttheater

Kapelletjespad Zenderen - Borne
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Zenderen

 • Startadres:

  bushalte Old Coopers Hall
  t.h.v. Hoofdstraat 11
  7625 PA Zenderen

 • Coördinaten:

  52°19’19” N   6°43’34” E

Na een bezoek aan de kerk met Mariakapel naast het Karmelietenklooster (en eventueel het Patersbos) loopt de route langs het Carmelitessenklooster met een landkruis, een te bezoeken kapel en kruiswegstaties op de muur van de kloostertuin naar een Mariakapel op de Zendersche Esch. Vervolgens langs de Kloostergaarde en het voormalige Huis Weleveld. Daarna met een grote boog langs de Oude Bornse Beek en een boomkapelletje naar Hertme, met o.a. een Mariakapel in de kerk, een openluchttheater en een boomkapelletje. Vervolgens langs de Bornsche Beek en via een park en een Mariakapel op het voormalige kerkhof naar het centrum van Borne. Tot slot langs de RK kerk met een Mariakapel naar het station.

Dit is de 50e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Het einde....

Frits Schipper, 17-01-2020

De bushalte heet nog wel 'Old Coopers Hall' maar het restaurant zelf zit al enkele jaren dicht. Langs de pater Karmeliet en zijn leerling naar de Maria Onbevlekte Ontvangeniskerk. Deze is wel open, dus even een kijkje nemen, ook bij de Mariakapel waar enkele kaarsen branden. Het Karmelietessenklooster is niet te bezichtigen tijdens de Kloosterpadwandeling, maar het Karmelietenklooster wel. Enkele jaren geleden werden wij hier rondgeleid en kregen we een uitgebreide uitleg over het klooster. Er wonen nog steeds een paar oude tot zeer oude Karmelieten. Langs het landkruis en de mooie kruiswegstaties gaat het richting Mariakapel. Helaas is het originele Mariabeeld verdwenen/gestolen, evenals het geld. De Heemtuin/kruidentuin bij theehuis De Kloostergaarde is zeker de moeite waard. Nu is er niet zoveel te zien, maar in de lente/zomer des te meer. Over het landgoed Weleveld, richting de Oude Bieffel. Daar op het bankje op het uitkijkheuveltje ga ik even zitten om naar de voormalige huisplaats van havezate Weleveld te kijken en het verhaaltje te lezen op de routebeschrijving. Nu kan ik ook de twee wolven plaatsen die ik eerder in het veld zag staan. Even een aantal figuren bekeken uit de wereld van de Van Welevelds rond 1300. De pleisterplaats is vernoemd naar Rabo Herman Scheele, drost en politicus. Hierna een heel ang stuk over asfalt om bij de Kerkweg richting Hertme te gaan. Langs het openluchttheater en het opnieuw gebouwde Spookhuis (bijna gereed). Langs de Deurningerbeek en bij het Mariakapelletje bij museumboerderij de Daggel even op het bankje gaan zitten. Door de Stroom Esch langs het water naar de begraafplaats van de voormalige RK-waterstaatskerk en vervolgens naar de Mariakapel. Dan door Borne (mijn geboorteplaats), langs de St. Stephanuskerk. Het voormalige Badhuis Spanjaard (soms te bezichtigen op Open Monumentendag) en vervolgens naar het station. En het einde van het Kapelletjespad? Tussen de 800 en 900 kilometer gewandeld door het Twentse landschap, veel nieuwe wandelpaden en natuur gezien, veel Mariakapelletjes natuurlijk en heel veel foto's gemaakt. Marycke, bedankt voor deze megawandeling!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Grand café de Steeg

Grotestraat 181

7622 GG Borne

Restaurant Lutke Hulscher

Hertmerweg 45A

7625 RH Zenderen

Restaurant ´t Oale Bakkershoes

Hertmerweg 30

7626 LW Hertme

Restaurant Bella Borne

Nieuwe Markt 9

7622DD Borne

Restaurant Las Carretas

Marktstraat 1

7622 CP Borne

Restaurant ROAST it

Dorsetplein 4

7622 CH Borne

Theehuis De Karmeliet

Hertmerweg 49

7625 RH Zenderen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info