Kasteelwandeling Doorwerth

Kasteel Doorwerth

Versiedatum: 05-06-2023

Bruggetje in de route waar je over loopt 26-07-2022 berrie wandel .Vergezicht vanaf Panorama Cornieltje  26-07-2022 berrie wandel .Deze mooie  bomenlaan die je in de route tegen komt   26-07-2022 berrie wandel .Struinpad door de heide velden   26-07-2022 berrie wandel .
14 KM
200 M
Bron:

Kasteelwandelingen

Start:

kasteel Doorwerth

Details

In de uiterwaarden van de Neder-Rijn, nabij het dorp Doorwerth, ligt kasteel Doorwerth. De oorspronkelijk middeleeuwse burcht werd hier strategisch gebouwd op een oeverwal langs de rivier. Omgeven door drassig gebied was het goed verdedigbaar en kon in de gaten worden gehouden wie en wat er langskwam over de rivier. Inkomsten verkreeg het kasteel door tol te heffen van het passerende scheepvaartverkeer.
Al in 1260 werd het kasteel voor het eerst beschreven. In dat jaar werd het nog houten kasteel, dat gebouwd was in opdracht van heer Berend van Dorenweerd, belegerd door de troepen van de bisschop van Utrecht en in brand gestoken. Zijn opvolger Hendric van Dorenweerd liet op dezelfde plaats een stenen kasteel bouwen in de vorm van rechthoekige woontoren of zaalburcht. Hiervan resteert de huidige oostvleugel van het kasteel. De zaalburcht had 1,2 meter dikke muren en was oorspronkelijk omgeven door water. Voor de metselstenen kon gebruik worden gemaakt van de aanwezige klei in de uiterwaarden. Aangenomen wordt dat deze werden gebakken in steenovens die vlak bij het kasteel lagen. In de loop van opvolgende generaties werd het kasteel verder uitgebreid. De hoofdburcht groeide tot vier vleugels rond een binnenplein. Op de voorburcht werden een poortgebouw, koetshuis en stallen gebouwd. Zijn grootste omvang bereikte de heerlijkheid Doorwerth in de zeventiende eeuw.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info