Kasteelwandeling Hernen

Kasteel Hernen

Versiedatum: 21-03-2023

16 KM
40 M
Bron:

Kasteelwandelingen

Start:

kasteel Hernen

Details

Midden in het land van Maas en Waal ligt kasteel Hernen. Het is alleen al zeldzaam omdat het, anders dan veel andere Nederlandse kastelen, vrijwel nooit is verwoest of belegerd. Dat maakt kasteel Hernen tot een goed bewaard gebleven middeleeuws kasteel, dat veel mensen nog kennen uit de vermaarde tv-serie Floris van eind jaren zestig.
Kasteel Hernen is in handen geweest van een aantal belangrijke families. De eerste vermelding van de 'heren van Hernen' dateert al uit 1247. Men vermoedt dat de bouw van het kasteel ergens rond 1360 begon toen Alart van Driel opdracht gaf om een vierkante toren te bouwen met muurwerk van zo'n 2,5 meter dik. Later werd tegen deze toren een brede weermuur gebouwd rondom een bijna rechthoekige binnenplaats. Bovenop de weermuur kon je lopen. Vanaf de vijftiende eeuw kwam er dak boven en zo ontstonden de overdekte weergangen, waarmee Hernen in Nederland een unieke positie inneemt.
Belangrijk voor de bouwgeschiedenis zijn de veldovens op 600 meter ten noordoosten van het kasteel, die in 2002 werden blootgelegd. Ze dienden voor de productie van vele duizenden bakstenen. Als grondstof daarvoor gebruikte men lokaal gedolven klei.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info