Katwijk

Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Versiedatum: 25-03-2024

Toren van KallaVilla Allegonda
9 KM
Bron:

Naar de natuur

Start:

Kalla's Toren, Katwijk

Details

Toen verschillende kunstenaars en rijke toeristen in de negentiende eeuw naar Katwijk trokken, lag het kleine vissersdorp er nog ongerept bij. De opening van het Groot Badhotel in 1850 luidde het luxe toerisme in. Maar voor de schilders waren juist het ruige vissersleven, de woeste zee en de pittoreske vissershuisjes zo aantrekkelijk. Kunstenaars kwamen rond 1900 massaal op Katwijk af. Velen van hen verbleven er vooral in de zomermaanden in de pensions en hotels. Het beroemde Hotel Du Rhin op de Boulevard beschikte zelfs over vier schildersateliers. Anderen logeerden liever bij de gewone Katwijkers thuis. Een aantal van hen liet aan de Boulevard een villa bouwen.
De kunstenaarskolonie maakte tot aan WOI zijn grootste bloei door. Enkele schilders bleven nog wel komen en er is tegenwoordig een actieve kunstvereniging die exposities houdt (Duna atelier). Katwijk probeert het culturele verleden op verschillende manieren levend te houden, vooral in het plaatselijke museum.
Deze wandelroute voert eerst door het dorp waar helaas veel verwoest is door de Duitse bezetters vanwege de bouw van de Atlantikwal. Je loopt door de duinen langs de zee en komt aan de zuidrand in een groot stuk tussen de open duinen waar de vroegere aardappelakkers van de vissersbevolking lagen. Terug kom je langs het Katwijks Museum waar veel aandacht wordt besteed aan het vissersleven en de kunstenaarskolonie. Tot slot loop je grotendeels weer door de duinen terug naar het beginpunt.

Historisch beeldmateriaal, vooral schilderijen, staan in de wandelgids Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info