Landgoedwandeling Zutphen

Stadspaleis, Overtuin in Warnsveld, drie landgoederen, Berkel

Landgoedwandeling Zutphen
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Zutphen

 • Startadres:

  station Zutphen
  Stationsplein 12
  7201 ML Zutphen

 • Coördinaten:

  52°8’39” N   6°11’40” E

Een afwisselende wandeling door de binnenstad van Zutphen met het stadspaleis Hof van Heeckeren, om de oude begraafplaats heen en langs buitenplaats Welgelegen met Overtuin in Warnsveld. Vervolgens over de landgoederen 't Velde, De Voorst en Den Dam met fraaie landhuizen, en langs het riviertje de Berkel terug naar Zutphen.

In de gids 'De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig is uitgebreidere informatie over de landgoederen te lezen.

Reacties op wandelingen

Landgoederen

Frits Schipper, 13-03-2020

Een paar weken geleden waren we met z'n tweeën in Zutphen, nu kom ik alleen terug voor een mooie landgoedwandeling. Vanaf het station lopen we eerst door het oude deel van Zutphen met veel mooie monumentale gebouwen: Dominicanenklooster, Broederen kerk, Wijnhuistoren, door poortjes en langs de kettingbibliotheek de Librije. Sommige straten hebben nog een soort ouderwetse kinderkopjes en gezien de stalen platen ook nog kelders onder de winkels. Maar of ze nog gebruikt worden? Via de stapstenen en de volkstuintjes kom ik bij het pad langs de oude begraafplaats en het monument voor Sir Philip Sidney. Door Warnsveld, waar Huize Alpha verbouwd wordt. Van de vele monumentale landgoedhuizen zijn er nog maar weinig in originele staat, denk ik. De meesten hebben een modernere bestemming gekregen. Na de trappaal met het verhaal van de Battle of Zutphen volgt een mooie tocht langs de Berkel. Het graspad is op sommige stukken erg drassig, goede waterdichte schoenen zijn aan te bevelen, zeker na al de regen van de laatste tijd. Vervolgens over landgoed 't Velde en De Voorst. Ook hier is het mooi wandelen over smalle paadjes en karrensporen en langs het water. Waar ik eerst over de brug naar rechts langs de Berkel liep moet ik nu rechts voor de brug langs de Berkel lopen. Het water staat hoog, en niet alleen in de Berkel. Het moet wel mooi wonden zijn zo aan de oever van de Berkel. Sommige huizen hebben een kleine aanlegsteiger voor een bootje en ik zag ook al een plateau met een paar tuinstoelen. Mooi zitten daar in de zomer? Langzamerhand kom ik weer in Zutphen, langs de monumentale kruittoren met dikke boomstammen ervoor, richting station.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Genietcafé

Oude Bornhof 55-57

7201 DX Zutphen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info