NS-wandeling Helderse Duinen

Van station Den Helder Zuid naar station Den Helder

NS-wandeling Helderse Duinen
 • Bron:

  NS-wandelingen

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Den Helder

 • Startadres:

  station Den Helder Zuid
  Burgemeester Ritmeesterweg 15
  1784 NV Den Helder

 • Coördinaten:

  52°56’1” N   4°45’19” E

Deze afwisselende route start bij station Den Helder Zuid; eenvoudig te bereiken omdat de intercity er stopt. Vanaf het station duik je natuurgebied De Nollen in; ernaast ligt het spraakmakende kunstproject De Nollen van Rudi de Wint. In de Helderse Duinen volg je onverharde paadjes door duinvalleien en dennenbossen. Vanaf de 15 meterhoge uitkijktoren kijk je over het hele gebied uit. Verderop ligt Fort Kijkduin met museum en zeeaquarium. De horecagelegenheden - pal aan zee - lonken. Vervolgens passeer je vuurtoren Lange Jaap en slinger je langs de gracht van Fort Erfprins naar de Waddendijk. Tijd om uit te waaien! Klotsende zee, krijsende meeuwen en aan de horizon de heen-en-weer-pendelende veerboot naar Texel. De binnenstad van Den Helder ademt een maritieme sfeer: het Marinemuseum, de havens met moderne jachten en historische schepen. En niet te vergeten de fraai gerenoveerde, autovrije kade langs het kanaal waar het goed toeven is op een terras. Een waardig eindpunt van deze route.
Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om de wandeling in te korten.

Reacties op wandelingen

(Minder) Helderse Duinen

Frits Schipper, 28-11-2020

Na een treinreis van bijna 3 uur en 30 minuten stap ik om 1o.25 uur uit op station Den Helder Zuid. Al vrij snel loop ik door beschermd natuurgebied De Nollen. Vlak voordat ik het natuurgebieden verlaat wandel ik langs het nieuw aangelegde Nollenlandschap met duintjes en natte valleitjes. Op het infobord is goed te zien hoe het eruit ziet. Na de woonwijken volgt het buitengebeuren, de Helderse Vallei. Hier is de mogelijkheid om de uitkijktoren te beklimmen voor een weids uitzicht. Ik beperk me tot twee trappen hoog?Dit geeft ook al een aardig beeld. De Helderse Vallei gaat langzaam over in natuurgebied Duinen Noordkop en later loop ik echt door een mooi duingebied. Vennetjes, water, slingerpaadjes: voor elk wat wils. Niet te missen zijn natuurlijk de twee door Napoleon gebouwde forten, vooral fort Kijkduin is indrukwekkend. Vuurtoren Lange Jaap was van verre al te zien en al dichterbij komend wordt die steeds imponerender. Het open over de dijk gaat me gemakkelijk af. Links de zee, rechts de bebouwde kom. Jammer dat het wat triestig, grijs weer is. Het uitzicht over de zee is beperkt, dus de Razende Bol en Texel kan ik niet zien. Bij Hotel Lands End zie ik net de ferry nar Texel vertrekken. Ook mooi om te zien is het Marine Museum. Imposant is de onderzeeboot die buiten op het terrein staat. Mar het idee om daar weken of dagen in te moeten zitten tientallen meters onder het zeeoppervlak, mij niet gezien. Door de winkelstraat loop ik naar het station Den Helder waar ik na een paar minuten wachten in de trein kan stappen voor de lange, lange reis naar huis. Een zeer gevarieerde wandeling door de Helderse Duinen.

Het Gibraltar van het Noorden

Kees van der Sijs, 16-09-2019

J.l. zaterdag 14 september deze NS-wandeling met vriendin gelopen en dat tot beider genoegen. De graspaden in de Nollen zijn goed te belopen. De uitkijktoren naast het bezoekerscentrum de Helderse (dus niet de Gelderse) Vallei is een aanrader. Bovenop overzie je het hele gebied van Den Helder, de duinen en de zee. Het centrum (2010 geopend) zelf moet zeker ook bekeken worden, er worden aantrekkelijke objecten tentoongesteld. Vuurtoren 'Lange Jaap' - 63 mtr. hoog - valt natuurlijk niet te missen, net zo min als de 2 forten, aangelegd i.o.v. Napoleon vanwege de strategische waarde van het gebied. Het lopen op de grasdijk met uitzicht op de Waddenzee verschaft ons veel genoegen. We naderen de ferry naar Texel, de marinehaven en de stad en geven ons over aan een gezellig terrasje aan het water. Het centrum van D.H. ziet er tegenwoordig prima uit, beslist eens terugkomen. Routebeschrijving en markering met zijn vele kleuren pijlen voldoen goed. Nergens verkeerd gelopen. Waarvan acte.

Honden

G. Sloothaak, 05-04-2019

Het is erg jammer dat de keren dat ik deze prachtige en afwisselende wandeling liep, er heel veel niet aangelijnde honden waren. Vooral in de gebieden waar dat niet is toegestaan en op de borden zelfs 'kort-aangelijnd' staat. Zo was ik er zelfs getuige van dat twee honden een eend te pakken hadden en de eigenaars dat de normaalste zaak van de wereld vonden. Zelf ben ik meerdere keren lastig gevallen door honden. Dat haalt veel ontspanning weg.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info