NS-wandeling Helderse Duinen

Van station Den Helder Zuid naar station Den Helder

NS-wandeling Helderse Duinen
 • Bron:

  NS-wandelingen

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Den Helder

 • Startadres:

  station Den Helder Zuid
  Burgemeester Ritmeesterweg 15
  1784 NV Den Helder

 • Coördinaten:

  52°56’1” N   4°45’19” E

Deze afwisselende route start bij station Den Helder Zuid; eenvoudig te bereiken omdat de intercity er stopt. Vanaf het station duik je natuurgebied De Nollen in; ernaast ligt het spraakmakende kunstproject De Nollen van Rudi de Wint. In de Helderse Duinen volg je onverharde paadjes door duinvalleien en dennenbossen. Vanaf de 15 meterhoge uitkijktoren kijk je over het hele gebied uit. Verderop ligt Fort Kijkduin met museum en zeeaquarium. De horecagelegenheden %u2013 pal aan zee %u2013 lonken. Vervolgens passeer je vuurtoren Lange Jaap en slinger je langs de gracht van Fort Erfprins naar de Waddendijk. Tijd om uit te waaien! Klotsende zee, krijsende meeuwen en aan de horizon de heen-en-weer-pendelende veerboot naar Texel. De binnenstad van Den Helder ademt een maritieme sfeer: het Marinemuseum, de havens met moderne jachten en historische schepen. En niet te vergeten de fraai gerenoveerde, autovrije kade langs het kanaal waar het goed toeven is op een terras. Een waardig eindpunt van deze route.
Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om de wandeling in te korten.

Reacties op wandelingen

Het Gibraltar van het Noorden

Kees van der Sijs, 16-09-2019

J.l. zaterdag 14 september deze NS-wandeling met vriendin gelopen en dat tot beider genoegen. De graspaden in de Nollen zijn goed te belopen. De uitkijktoren naast het bezoekerscentrum de Helderse (dus niet de Gelderse) Vallei is een aanrader. Bovenop overzie je het hele gebied van Den Helder, de duinen en de zee. Het centrum (2010 geopend) zelf moet zeker ook bekeken worden, er worden aantrekkelijke objecten tentoongesteld. Vuurtoren 'Lange Jaap' - 63 mtr. hoog - valt natuurlijk niet te missen, net zo min als de 2 forten, aangelegd i.o.v. Napoleon vanwege de strategische waarde van het gebied. Het lopen op de grasdijk met uitzicht op de Waddenzee verschaft ons veel genoegen. We naderen de ferry naar Texel, de marinehaven en de stad en geven ons over aan een gezellig terrasje aan het water. Het centrum van D.H. ziet er tegenwoordig prima uit, beslist eens terugkomen. Routebeschrijving en markering met zijn vele kleuren pijlen voldoen goed. Nergens verkeerd gelopen. Waarvan acte.

Honden

G. Sloothaak, 05-04-2019

Het is erg jammer dat de keren dat ik deze prachtige en afwisselende wandeling liep, er heel veel niet aangelijnde honden waren. Vooral in de gebieden waar dat niet is toegestaan en op de borden zelfs 'kort-aangelijnd' staat. Zo was ik er zelfs getuige van dat twee honden een eend te pakken hadden en de eigenaars dat de normaalste zaak van de wereld vonden. Zelf ben ik meerdere keren lastig gevallen door honden. Dat haalt veel ontspanning weg.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info