NS-wandeling Waterlinie Culemborg

Van station Houten Castellum naar station Culemborg

NS-wandeling Waterlinie Culemborg
 • Bron:

  NS-wandelingen

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Houten

 • Startadres:

  station Houten Castellum
  Het Spoor 101
  3994 AZ Houten

 • Coördinaten:

  52°1’30” N   5°10’27” E

Forten, bunkers en inundatiekanalen, je komt het onderweg allemaal tegen. Ze maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie uit vroeger tijden. Tip: loop deze route in het voorjaar of de zomer! Dan kun je met de Liniepont de Lek oversteken, of door uiterwaardengebied de Steenwaard struinen.

De wandeling gaat van station Houten Castellum naar station Culemborg en is 17 km lang. De route kan worden ingekort door gebruik te maken van de bus.

Reacties op wandelingen

NS-wandeling Castellum

Willem Wandelaar, 08-05-2018

Een mooie afwisselende route, van het modern stedelijke Houten via oude forten en langs de slingerende Lek naar het oude Culemborg. Ik kwam nauwelijks andere wandelaars tegen. In de uiterwaarden van de Lek was het zoeken naar goede manieren om de hekken over te steken. Culemborg was een mooie verrassing door de vele oude gebouwen. Voor een verslag zie : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2018/04/26/ns-wandeling-houten-castellum-naar-culemborg/

Waterlinie culemborg

Inge Poghossian, 01-11-2017

enkele weken terug deze wandeling gelopen. Jammer dat overgrote deel verhard is. Alleen het stukje door het Verdronken Bos en van en naast het Inundatiekanaal niet en op de uiterwaarden niet. BIj Inundatiekanaal loop je over graspad met veel gaten en kuilen dus uitkijken want onder het wat hogere gras niet altijd zichtbaar. Zomers deze wandeling lopen is misschien niet zo slim, je loopt de hele tijd in open veld zonder enige vorm van beschutting. Een petje is dan zeer aan te raden. Je loopt ook voortdurend richting zuiden, dus kijk je voortdurend in de zon. Beschrijving is verder wel correct,ondervond weinig moeilijkheden hoewel het soms wel even zoeken is. Somige delen zijn door interpretatieverschillen op meerdere wijzen uit te leggen.

Zondag 6 augustus Waterlinie Culemborg

Sjan, 08-08-2017

Interessante lijnwandeling, uitstekend beschreven route. Op zondag veel wandelaars die dezelfde route liepen, viel mij op. Het verdronken bos vond ik wonderlijk. Mooi gedaan, dat vlonderpad. Gezellig koffie gedronken in het theehuis Werk aan de Korte Uitweg. Bijzondere locatie in zo'n fort. Voor een bezoek aan Werk aan de Groeneweg even van de route af. Zeker de moeite waard om daar ruim de tijd voor te nemen, je kunt daar wandelen over dijken, door loopgraven en langs mooie oude appelbomen en onderweg iets leren over de gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden in WO-I en WO-II. De Liniepont was wel in de vaart maar toch gekozen voor de hoofdroute door de Steenwaard. Dat gebied zie je altijd vanuit de trein, nu loop je onder die spoorlijn door. Culemborg is een mooi stadje met veel historische bezienswaardigheden. Eigenlijk nog wel een apart bezoekje waard. Andere keer.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info