NS-wandeling Waterlinie Culemborg

Van station Houten Castellum naar station Culemborg

NS-wandeling Waterlinie Culemborg
 • Bron:

  NS-wandelingen

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Houten

 • Startadres:

  station Houten Castellum
  Het Spoor 101
  3994 AZ Houten

 • Coördinaten:

  52°1’30” N   5°10’27” E

Forten, bunkers en inundatiekanalen, je komt het onderweg allemaal tegen. Ze maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie uit vroeger tijden. Tip: loop deze route in het voorjaar of de zomer! Dan kun je met de Liniepont de Lek oversteken, of door uiterwaardengebied de Steenwaard struinen.

De wandeling gaat van station Houten Castellum naar station Culemborg en is 17 km lang. De route kan worden ingekort door gebruik te maken van de bus.

Reacties op wandelingen

Aanrader

Annemarie Lootsma, 09-06-2019

Prachtige wandeling. Wij vonden de routebeschrijving heel duidelijk. Veel afwisseling en leuke plekjes onderweg om te pauzeren, zoals Ster in de Kersentuin. Heerlijke koffie met een taartje en zeer vriendelijke mensen. Het donkere bos is ook bijzonder om te zien. De forten zijn mooi en over de dijk (de alternatieve route voor de hond) heb je wijds uitzicht over de lek. Veel water onderweg waar de hond even kon afkoelen. Het pontje is ook erg leuk. Wat we wel vreemd vonden was dat de hond op 1 stuk na gewoon mee kan, terwijl de praktische informatie aangeeft dat honden niet zijn toegestaan.

Routebeschrijving

A van der Riet, 27-02-2019

De routebeschrijving van de wandeling was erg onduidelijk, in vergelijking met andere NS wandelingen die ik heb gewandeld. Gelijk bij aanvang was deze niet duidelijk en halverwege van het Elpad naar Fort Honswijk werden alleen wandelroutes (paarse pijlroute, waterlinieroute) aangegeven die niet terug te vinden waren. Jammer want hierdoor hebben we veel langs de weg gelopen

NS-wandeling Castellum

Willem Wandelaar, 08-05-2018

Een mooie afwisselende route, van het modern stedelijke Houten via oude forten en langs de slingerende Lek naar het oude Culemborg. Ik kwam nauwelijks andere wandelaars tegen. In de uiterwaarden van de Lek was het zoeken naar goede manieren om de hekken over te steken. Culemborg was een mooie verrassing door de vele oude gebouwen. Voor een verslag zie : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2018/04/26/ns-wandeling-houten-castellum-naar-culemborg/

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info