Nunspeet

Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Versiedatum: 25-03-2024

DorpskerkHulshorsterzand
13 KM
Bron:

Naar de natuur

Start:

brasserie Het Stationshuisje, Nunspeet

Details

Nunspeet, dat sinds 1863 een treinstation heeft, trok in de periode 1880 tot 1918 ruim honderd kunstenaars. Albert Neuhuys kwam al in 1876 vanuit Laren naar Nunspeet. Nunspeet bood als dorp met een afwisselende natuur, karakteristieke boerderijtjes en eenvoudige bewoners een rijkdom aan onderwerpen, vooral voor kunstenaars van de Haagse School. Voor hen stond de eenvoud, ongerepte landschappen met simpele mensen, centraal.
Vanaf 1885 ontstond er een echte kunstenaarskolonie, die eigenlijk begon in het tien kilometer verderop gelegen dorp Elspeet, dat als 'buitenatelier' gezien werd door kunstenaars uit Den Haag. Er waren 'passanten', kunstenaars die er tijdelijk verbleven, zoals Sientje Mesdag-Van Houten en 'blijvers', zoals Jan van Vuuren. Na WOI vestigde zich een tweede generatie kunstenaars te Nunspeet en ontstond de Nunspeetse Kunstkring (1928) en later de Veluwsche Kunstkring (1937). Ook na WOII vestigde er zich weer een aantal kunstenaars.
Het eerste deel van de wandeling gaat door dat deel van het dorp Nunspeet, dat nog goed bewaard is gebleven. Je loopt langs plekken die kenmerkend waren voor de kunstenaarsperiode: waar zij woonden en die zij schilderden. Je komt langs het Noord-Veluws Museum, met een permanente tentoonstelling over Nunspeet als kunstenaarsdorp. Het tweede deel van de wandeling gaat langs plekken in de natuur die vele kunstenaars inspireerden: fraaie landschappen met een zandverstuiving, bossen en heidevelden.

Historisch beeldmateriaal, vooral schilderijen, staan in de wandelgids Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info