Oosterbeek

Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Versiedatum: 25-03-2024

Kasteel DoorwerthKasteel Doorwerth
13 KM
Start:

Sint Bernulphuskerk, Oosterbeek

Details

Oosterbeek was de eerste Nederlandse kunstenaarskolonie, die rond 1840 ontstond en kunstenaars veel te bieden had: een on-Nederlands landschap met heuvels en dalen, bossen en weidse uitzichten. De rustieke omgeving van de Veluwezoom trok ook bankiers, oud-politici en renteniers uit het westen aan. Zij bouwden er grote villa's met fraaie parken. Tussen hen en de schilders ontwikkelden zich soms nauwe betrekkingen.
In de jaren veertig van de negentiende eeuw woonde er al een groepje romantische schilders, waaronder Hendrik Hendriks en zijn leerling Jacob Jan Cremer. Na hen kwamen de schilders Willem Roelofs en Johannes Bilders, die veel van hun collega's naar Oosterbeek lokten. Zo ontstond een echte kolonie met jongere schilders als Paul Gabriël, Anton Mauve, drie broers Maris en Jan de Haas, die later de beroemde Haagse school vestigden.
De (pittige) wandeling begint in het huidige centrum, dat door de Slag om Arnhem flink te lijden heeft gehad, en voert langzaam naar het lagergelegen dorp waar de oude sfeer van de kolonie nog het beste te proeven valt. Bij de Oude Kerk begint het fraaie kerkpad langs de uiterwaarden. Aan het einde daarvan komt de wandeling met een flinke klim uit in de bossen ten westen van Oosterbeek. Na een kronkelige weg door het bos doemt in de uiterwaarden het Kasteel Doorwerth op, met het prachtige museum. Daarna gaat de wandeling heuvelopwaarts via enkele mooi aangelegde parken terug naar het beginpunt.

Historisch beeldmateriaal, vooral schilderijen, staan in de wandelgids Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info