Op pad door de Chaamsche Bosschen

Hart van Brabant

Versiedatum: 20-12-2022

www.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.com
18 KM
Start:

kerk St. Petrus Banden, Gilze

Details

Deze wandelroute ontleent haar naam aan de Chaamsche Bosschen, een uitgestrekt boscomplex tussen Gilze en Chaam. Oorspronkelijk heeft dit gebied samen met het Prinsenbosch in het verleden bestaan uit zandverstuivingen en natte heide met verschillende vennen. Maar veel van deze heideterreinen zijn tussen 1900 en 1934 ontgonnen en bebost met voornamelijk grove den voor stuthout in de mijnbouw. Hierdoor zijn de deels nog bestaande structuren met rechte paden ontstaan, die veelal nog zichtbaar zijn in het landschap.

Vanuit Gilze verloopt de route allereerst door het buitengebied naar het Prinsenbosch, een groot boscomplex ten zuidwesten van Gilze. De wandeling voert ons hier door een landschap met bos, heidevelden met vennetjes en langs open agrarisch gebied. Aan de rand van dit gebied liggen nog verschillende graslanden, die voor verrassende uitzichten zorgen. Nu worden deze voormalige landbouwgebieden teruggebracht in de oude staat door in het gebied het water vast te houden. Vanuit het Prinsenbosch steken we over naar de uitgestrekte Chaamsche Bosschen die onder beheer van Staatsbosbeheer vallen. Langs het Putven keren we via de noordkant van de Gilzesche Heide langs de voormalige Leemkuilen van de voormalige steenfabriek terug naar het vertrekpunt in Gilze.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info