Op pad door de Chaamsche Bosschen

Hart van Brabant

Op pad door de Chaamsche Bosschen
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Gilze

 • Startadres:

  kerk St. Petrus Banden
  Kerkstraat 16
  5126 GD Gilze

 • Coördinaten:

  51°32’18” N   4°56’33” E

Deze wandelroute ontleent haar naam aan de Chaamsche Bosschen, een uitgestrekt boscomplex
tussen Gilze en Chaam. Oorspronkelijk heeft dit gebied samen met het Prinsenbosch in het verleden bestaan uit zandverstuivingen en natte heide met verschillende vennen. Maar veel van deze heideterreinen zijn tussen 1900 en 1934 ontgonnen en bebost met voornamelijk grove den voor stuthout in de mijnbouw. Hierdoor zijn de deels nog bestaande structuren met rechte paden ontstaan, die veelal nog zichtbaar zijn in het landschap.
Vanuit Gilze verloopt de route allereerst door het buitengebied naar het Prinsenbosch, een groot boscomplex ten zuidwesten van Gilze. De wandeling voert ons hier door een landschap met bos, heidevelden met vennetjes en langs open agrarisch gebied. Aan de rand van dit gebied liggen nog verschillende graslanden, die voor verrassende uitzichten zorgen. Nu worden deze voormalige landbouwgebieden teruggebracht in de oude staat door in het gebied het water vast te houden. Vanuit het Prinsenbosch steken we over naar de uitgestrekte Chaamsche Bosschen die onder beheer van Staatsbosbeheer vallen. Langs het Putven keren we via de noordkant van de Gilzesche Heide langs de voormalige Leemkuilen van de voormalige steenfabriek terug naar het vertrekpunt in Gilze.

Reacties op wandelingen

Boswandeling, beperkte afwisseling

Jos de Ridder, 23-09-2019

Dit is weliswaar een mooie wandeling, maar niet de meest afwisselende uit de gids wandelen in het hart van Brabant. De route gaat erg lang door het bos. De routebeschrijving tussen punt 4 en 5 lijkt niet meer helemaal actueel. Waar sprake is van een verscholen bank heb ik helemaal geen bank aangetroffen. Ook fietsknooppunt 61 is niet meer actueel. De palen staan er nog, maar de knooppuntbordjes zijn weg. Bij raadplegen van de fietsknooppunten op www.visitbrabant krijg ik de indruk dat het knooppunt verplaatst is.

Gewoon MOOI !!

Aloys Soullié, 27-12-2016

Heel mooie en afwisselende route door de Ulvenhoutse en Chaamse bossen. In het Chaamse bos is het redelijk drassig. Dus goed schoeisel is vereist. Leuke aaloop in het buitengebied van Gilze. Volgens onze meting is de route wel langer dan 17 km. Wij kwamen uit op 19 km. Dit is zeker een aanrader.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het hart van Brabant

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het hart van Brabant

Horeca

Pannenkoekenhuis De Steengroeve

Industriestraat 24

4861 PR Chaam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info