Op pad rondom de Alphensche Bergen

Hart van Brabant

Versiedatum: 20-12-2022

www.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.com
14 KM
Start:

café-restaurant De Kloostertuin, Alphen

Details

De Alphensche Bergen is een afwisselend bosgebied ten westen van Alphen met een uitgebreid netwerk van zandpaden en heidepaadjes, die door het gebied slingeren. Het zijn de jongste bossen van Staatsbosbeheer tussen Alphen en Chaam, een gebied dat al sinds de prehistorie is bewoond en waardoor de Romeinen hun 'heirbaan' van Antwerpen naar Nijmegen, Dordrecht en Maastricht hadden aangelegd. In de voorbije eeuwen liggen hier heidevelden en stuifzanden, die ontstaan zijn door roofbouw en overbegrazing van de voedselarme zandgrond. De stukken bos zijn tijdens WOI vrijwel helemaal gekapt. Pas in de periode 1931-1935 is de herbebossing serieus ter hand genomen en in het kader van de werkvoorziening is het gebied door werklozen handmatig omgespit en aangeplant met voornamelijk naaldbomen als productiebos voor stuthout in de Limburgse kolenmijnen.

Vanaf vertrek in het centrum van Alphen gaat de rondwandeling naar het oude verstilde buurtschap Alphen-Oosterwijk. Vanhier verloopt de route door het recreatiegebied 't Zand en langs het natuurbad. Dan gaat het voorbij het militaire Munitiecomplex van de Luchtmacht en bereiken we het bosgebied van de Alphensche Bergen. Over bospaden wandelen we naar de Fusilladeplaats uit WOII om dan door te steken naar de Kwaalburgse Akker in het westelijk buitengebied van Alphen. Zo keren we terug naar het startpunt in Alphen.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info