Op pad rondom de Logtse Velden

Hart van Brabant

Op pad rondom de Logtse Velden
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Spoordonk

 • Startadres:

  Spoordonkse Watermolen
  Spoordonkseweg 130
  5688 KE Oirschot

 • Coördinaten:

  51°31’13” N   5°15’57” E

De rondwandeling in het buitengebied tussen Oisterwijk en Oirschot ontleent zijn naam aan de Logtse Velden, waar vroeger beemden en grashooilanden in de natte seizoenen meestal onder water stonden als het riviertje de Beerze buiten de oevers trad. Maar het meanderende beekje is in de zestiger jaren van de vorige eeuw getemd en rechtgetrokken, wat ten koste gegaan is van de natuur. Nu is het gebied door het beekherstelproject van Natuurmonumenten en Waterschap De Dommel rondom de Beerze teruggebracht naar de natuurlijke en oorspronkelijke waterloop. Door dit beekherstel en de natuurontwikkeling is er ook ruimte gecreëerd voor het vasthouden en het bergen van water in het gebied van de Logtse Velden. Bovendien heeft men de visie gehanteerd dat naast de natuurwaarden en het natuurbeheer ook de cultuurhistorische waarde van het gebied een grotere rol moet spelen.
Vanaf de Spoordonkse Watermolen verloopt de route langs de bebouwing van Spoordonk naar het buitengebied aan de oostzijde van het beekdal van de Beerze. Voorbij de Viermannekesbrug betreden we het gebied van de Logtse Velden. Hier wandelen we met een grote boog om de overstromingsvlakte van de Beerze heen om dan langs moerasbossen ten noorden van dit retentiebekken in het natuurgebied van het Winkelsven te komen. Door het verdwenen gehucht Balsvoort en heidegebied Kostersche Hoeven bereiken we de zuidzijde van het uitgestrekte natuurgebied de Kampina. Via de Melaniedreef, over bospaden en rond het Klokkentorenven komen we in het buurtschap De Logt, waar namen als Beatrixhoeve, Elisabethhoeve, De Logt Hoeve, Hundertshoeve en Bertekehoeve verwijzen naar de agrarische bestemming van dit gebied. Het laatste traject brengt ons terug naar het beekdal van de Beerze, waar we op te westelijke oever langs de vistrappen het eindpunt, de Spoordonkse Watermolen, bereiken.

Reacties op wandelingen

Zeer mooie route

Jos de Ridder, 27-01-2020

Een prachtige wandeling, die goed inzicht geeft in alle natuurontwikkelingsactiviteiten in het dal van de Beerze. Route is ook erg afwisselend. Weer dank aan Charles. In zijn gidsje ook veel waardevolle achtergrondinformatie. Beschrijving is goed, maar op twee punten is de situatie wat veranderd : 1. Aan het einde van de tekst onder 2 is sprake van een solitaire eik. Die ligt inmiddels om en zal natuurlijk gaan wegrotten. 2. Halverwege tekstblok 3, na ANWB paddenstoel 22649 ontbreekt zowel het infobord van het fietsknooppuntennetwerk als de verwijzing naar Landgoed Rozephoeve.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het hart van Brabant

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het hart van Brabant

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info