Op pad rondom de Logtse Velden

Hart van Brabant

Versiedatum: 13-02-2023

www.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comwww.wandelpaden.comook in de winter kan deze wandeling mooi zijn
16 KM
Start:

Spoordonkse Watermolen, Spoordonk

Details

De rondwandeling in het buitengebied tussen Oisterwijk en Oirschot ontleent zijn naam aan de Logtse Velden, waar vroeger beemden en grashooilanden in de natte seizoenen meestal onder water stonden, als het riviertje de Beerze buiten de oevers trad. Maar het meanderende beekje is in de zestiger jaren van de vorige eeuw getemd, wat ten koste gegaan is van de natuur. Nu is het gebied door het beekherstelproject van Natuurmonumenten en Waterschap De Dommel rondom de Beerze teruggebracht naar de natuurlijke en oorspronkelijke waterloop en is er ook ruimte gecreëerd voor het vasthouden van water in het gebied van de Logtse Velden. Bovendien is er naast de natuurwaarden en het natuurbeheer ook de cultuurhistorische waarde van het gebied een grotere rol gaan spelen.

Vanaf de Spoordonkse Watermolen verloopt de route door Spoordonk naar het buitengebied aan de oostzijde van de Beerze. Voorbij de Viermannekesbrug betreden we het gebied van de Logtse Velden. Hier wandelen we met een grote boog om de overstromingsvlakte van de Beerze heen om dan langs moerasbossen ten noorden van dit retentiebekken in het natuurgebied Winkelsven te komen. Door het verdwenen gehucht Balsvoort en heidegebied Kostersche Hoeven bereiken we de zuidzijde van het natuurgebied de Kampina. Via de Melaniedreef, over bospaden en rond het Klokkentorenven komen we in het buurtschap De Logt, waar namen als Beatrixhoeve, Elisabethhoeve, De Logt Hoeve, Hundertshoeve en Bertekehoeve verwijzen naar de agrarische bestemming van dit gebied. Het laatste traject wandelen we terug door het beekdal van de Beerze, waar we op te westelijke oever langs de vistrappen de Spoordonkse Watermolen bereiken.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info