Op pad rondom de Strijbeekse Beek

Grenzeloos wandelen

Op pad rondom de Strijbeekse Beek
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Strijbeek

 • Startadres:

  Het Smokkelaartje
  Goudbergseweg 8
  4856 AD Strijbeek

 • Coördinaten:

  51°30’4” N   4°48’49” E

Grenzeloos wandelen in het gebied rondom de Strijbeekse Beek betekent dat deze rondwandeling deels over Nederlands en deels over Belgisch grondgebied verloopt. Het beekdal van de Strijbeekse Beek vormt hier immers de natuurlijke grens tussen beide buurlanden. Deze grensbeek scheidt twee mooie natuurgebieden: het ten noorden gelegen natuurreservaat de Goudberg van Staatsbosbeheer en het zuidelijke Domeinbos De Elsakker van het Vlaams Gewest. Ook voert de route langs de bovenloop van het riviertje de Mark ten zuiden van Grenspaal 218 en door het coulisselandschap van Meersel-Dreef en Groot en Klein-Eyssel. Hier vinden we nog kleine natuurgebieden, die hun natuurlijk karakter behouden hebben, zoals de Heerlese Loop tussen Groot- en Klein Eyssel.

Vanaf het vertrek bij Baroniepoort 't Smokkelaartje gaat de route direct door natuurreservaat de Goudberg langs het ringven Patersmoer. Dan betreden we noordelijke oever van het lager gelegen beekdal van de Strijbeekse Beek. Via het buurtschap Strijbeek steken we vervolgens door naar het riviertje de Mark en bereiken voorbij Grenspaal 218 het Belgische Meersel-Dreef. Vanaf hier wandelen we zuidwaarts langs de Mark over Belgisch grondgebied naar Groot- en Klein-Eyssel. Door Landgoed Elsakker komen we in het Domeinbos De Elsakker. De route verloopt hier door een oorspronkelijk heidegebied en over de nog jonge Strijbeekse Beek verlaten we België. Eerst door drassig weiland en over een breed zandpad keren we terug naar het vertrekpunt Baroniepoort 't Smokkelaartje.

Reacties op wandelingen

Gedeeltelijk mooi

Jan Joosten, 24-02-2020

Afgelopen zaterdag deze wandeling gelopen. Het eerste stuk is mooi, daarna een loop je langs rivier de Mark. Helaas is dit alleen op fietspaden en wegen. Daarna loop je een groot deel over wegen door landbouw gebied, wat ikzelf niet echt interessant vind. Het laatste stuk is wel weer heel mooi.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info