Oudemolen

Dorpsonderwijzers als vrienden van het volk

Versiedatum: 22-04-2024

16 KM
Start:

kruising Hoofdweg - Meester Croneweg, Oudemolen, Oudemolen (Drenthe)

Details

Veel Drentse dorpsonderwijzers stonden niet alleen voor de klas, maar waren ook vriend en raadsman van de arme bewoners. Zij deden veel voor verbetering van verouderde gewoonten in het boerenbedrijf. Zij wilden hun dorpen vooruitbrengen. Een bekend voorbeeld daarvan was meester Crone (1849-1931) in Oudemolen, ten noordoosten van Assen, die door het dorp wordt geëerd met een granieten bank.
De sluiting van vele dorpsschooltjes in de afgelopen decennia botst met een zeer oude Drentse traditie die teruggaat tot de zeventiende eeuw en ervoor zorgde dat er zelfs in de kleinste gehuchten een schooltje bestond. Op die dorpsschooltjes kregen soms wel meer dan honderd kinderen les van een enkele onderwijzer. Sommige leerlingen, die boven de anderen uitstaken, mochten regelmatig de meester assisteren door te helpen met nakijken van de werkjes van andere kinderen. De boerenzoon Roelof Schuiling (1854-1936) was zo'n leerling op het schooltje in Annen. Hij ging verder leren en groeide uit tot de grondlegger van het Nederlandse aardrijkskundeonderwijs. Ook hij kreeg in zijn geboortedorp een gedenkteken.
Tussen Oudemolen en Annen ligt het Nationaal Park Drentsche Aa. Dit park kenmerkt zich door kronkelende beekjes en het typisch Drentse esdorpenlandschap: Saksische boerderijen rond de brink, hooilanden, heidevelden, hunebedden, bossen en akkers. Wandelen in dit unieke landschap brengt iedereen rust. Daarom lopen we vanuit Oudemolen door het park naar Annen en via Anloo weer terug.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info