OV-Stapper Amelisweerd

Van station Utrecht naar station Bunnik

OV-Stapper Amelisweerd
 • Bron:

  Wandelnet

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Utrecht

 • Startadres:

  station Utrecht Centraal
  Stationshal 12
  3511 CE Utrecht

 • Coördinaten:

  52°5’21” N   5°6’35” E

Deze wandeling laat zien hoe fascinerend de overgang van stad naar platteland is. Vanaf het Centraal Station volgt u het Utrechtpad, een streekpad door de provincie. U loopt langs de werfkelders en majestueuze bomen aan de Oude Gracht naar de rand van het Utrechtse centrum. Met het jaagpad langs de Kromme Rijn als leidraad voert de route naar de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Het landschap bestaat hier afwisselend uit grienden, bos, weilanden en boomgaarden, doorsneden door sloten, rechte lanen en kronkelende paden. In het weekend kan het in Amelisweerd wel eens druk zijn.

Maak gebruik van de links 'Routebeschrijving' en 'Kaart' op de website van Wandelnet. Registreren of inloggen is dan niet nodig.

Reacties op wandelingen

Amelisweerd Natuur en cultuur

Gerda Martijn-Wiesell, 17-04-2014

Deze wandeling blijft fijn om te doen. En nu met de opening van het Amelisweerd landhuis voor het publiek helemaal een aanrader. Een tip voor het ontbreken van NS logo's op het landgoed: Volg na het huis gewoon de rode paaltjes, en maak een paar extra km met deze rondwandeling. Eindig bij het landhuis (dus op de grote bomenlaan naar het gebouw toe lopen)en dan over de brug linksaf, Kromme Rijnpad volgen. Bij Rhijnegauwen kan je dan weer de tekst volgen.

Leuke tocht

Bob, 06-03-2012

Afgelopen zaterdag met www.12hike.nl deze tocht gelopen. Alleen toen we langs het water liepen vergaten we om links af te slaan. Maar dat kwam ik pas een brug te laat achter en zijn dus gewoon langs het water blijven lopen. een stop bij Landhuis Oud Amelisweerd is een aanrader! Verder kan het modderig zijn. Als je naar bunnik wilt ga je pas van het water af als je het water over hebt gestoken naar links (dus nadat je het water aan je rechterhand hebt). Ook daar heb je nog een gezellig kroegje/restaurant

Routewijziging en verduidelijkingen

Lonesome Sparrow, 10-06-2011

Op landgoed Oud Amelisweerd zijn 2 paden verdwenen waar de route overheen liep. Hier volgen aanpassingen van de routebeschrijving die zorgen voor een routewijziging en wat verduidelijkingen, met name wat betreft het volgen van de rode route. --- Vervang het 1e blok na het 4e informatieblok door: Na het volgende bruggetje kom je uit op een vijfsprong. Je bent nu in het parkbos van Amelisweerd. Vanaf hier wordt de rood gemarkeerde wandelroute bijna helemaal rond gevolgd. 2 keer wordt hiervan een stuk afgesneden. Op die punten waar de NS-wandeltocht een andere kant opgaat ontbreekt de markering van de rode route. Op de vijfsprong neem je het tweede pad linksaf (dus schuin naar links gaan) en ga je 10 m verder linksaf. Neem het 1e pad linksaf. Je komt uit op een ruime vijfsprong. Neem het eerste pad rechtsaf (dus scherp rechtsaf gaan). Neem het eerste pad linksaf (op een viersprong). Op de volgende viersprong rechtdoor, een brug over. Op de Y-splitsing rechts aanhouden. Op de volgende Y-splitsing weer rechts aanhouden, langs het water. Bij een trap een brug naar rechts over en direct rechtsaf gaan (je verlaat de rode route). Rechts aanhouden (je volgt de rode route weer) en weer een brug over. Vervolgens rechtdoor (dus de brug naar links negeren). --- Vervang het eropvolgende blok door: Steeds rechtdoor blijven gaan via een kronkelig pad tot een viersprong aan de rand van het bos. Links in de verte zie je het landhuis Nieuw Amelisweerd. Hier rechtdoor gaan. Aan het einde van het lange, rechte laantje ga je rechtsaf, asfaltweg. Na ca. 150 m ga je linksaf over een wit bruggetje en direct daarna rechtsaf (je verlaat de rode route). Hou steeds rechts aan totdat je rechts weer een wit bruggetje ziet. Dit bruggetje overgaan (je volgt de rode route weer) en de asfaltweg oversteken. Je gaat rechtdoor weer het landgoed Oud Amelisweerd in. --- De rode route wordt definitief verlaten op de kruising met het brede pad met rechts het landhuis. Die informatie nog invoegen in het blok na het 5e informatieblok. --- De GPS-track van Bart van der Schagt (van Wandelen In Beeld) volgt een andere route op het stuk tussen de ruime vijfsprong en de viersprong met uitzicht op het landhuis Nieuw Amelisweerd. --- NS-wandeling Kromme Rijn is een oudere versie, die de rode route helemaal rond volgt zonder afsnijdingen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info