OV-Stapper Geniedijk

Van station Hoofddorp naar station Haarlem

OV-Stapper Geniedijk
 • Bron:

  Wandelnet

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Hoofddorp

 • Startadres:

  station Hoofddorp
  Mercuriusplein 30
  2132 HA Hoofddorp

 • Coördinaten:

  52°17’34” N   4°41’53” E

Wandelend over de groene Geniedijk, restant uit het verleden, kijk je uit over een sterk veranderd gebied. Hoofddorp met 75.000 inwoners, Schiphol, het Floriadeterrein en snelwegen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat 160 jaar geleden de Waterwolf, zoals het Haarlemmermeer werd genoemd hier flink tekeer ging. Pas toen het water aan de poorten van Amsterdam stond, werd het meer drooggelegd. In het midden van de nieuwe polder verscheen Hoofddorp.
De verhalen van de ondeugende, gezette Dik Trom speelden zich er af. Je hoort zijn vader nog zeggen: 'het is een bijzonder kind, en dat is-ie'. Na de forten en batterijen van de Geniedijk wandel je door een recreatiegebied langs de ringvaart van de Haarlemmermeer. Van april t/m september vaart er een pontje naar het imposante Cruquiusgemaal. Over een jaagpad langs het Spaarne wandel je naar het mooie stadshart van Haarlem. Een interessante, afwisselende wandeling door een gebied volop in gebruik.

Maak gebruik van de links 'Routebeschrijving' en 'Kaart' op de website van Wandelnet. Registreren of inloggen is dan niet nodig.

Reacties op wandelingen

Wandelen langs de forten en over de grasdijken

Kees van der Sijs, 11-05-2011

Afwisselende tocht door het nogal verstedelijkte gebied van de Randstad. Soms merk je er niets van. Zeker niet als je op de grasdijken loopt. Het alternatief om te lopen via het Haarlemmermeerse bos en het voorm. Floriadeterrein is beslist aan te raden. Veel groen te zien. Bij de kiosk "C'est du Pain" naast het station van Hoofddorp is het wandelboekje verkrijgbaar. Het (kunst)fort bij Vijfhuizen is de moeite waard om te bekijken. Aan de achterzijde is een voetpad, betegeld met grafzerken die van elders komen. Doet nogal apart aan. Negeer bij punt 6 de brug naar het museum/theehuis , maar loop even door en neem het (gratis) pontje. Is veel leuker. Doe een bedragje in de pot en de schipper luidt de bel. Het museum is de moeite van een bezoek waard. (toegang E. 6,--, voor 65+ E. 4,50) Museumjaarkaart geldig. Film (12 min.) en rondleiding (20 min.) In het theehuis zit je precies op de splitsing tussen de Ringvaart en het Spaarne. Is een aardig gezicht. Pontje weer voor terug en weg vervolgen. Je loopt kilometerslang langs het Spaarne en je arriveert in de binnenstad van Haarlem. die erg leuk is om te bekijken. Jammer voor ons was er op de Grote Markt net kermis, zodat we bezoek aan de markt maar hebben overgeslagen. Alles bij elkaar genomen een afwisselende wandeling, die voor de liefhebbers van wat langere tochten (19 km) aan te bevelen is. Wandelgroeten van Kees & Dick van der Sijs

Afwisselend

Wan, 25-04-2011

Een leuke afwisselende NS-wandeling. Wij troffen het Fort bij Hoofddorp open voor bezoek, maar dat is geen usance; het (kunst)fort Vijfhuizen is veel vaker open. Beide zijn een bezoek waard. Maak ook zeker de (kleine) omweg over het voormalige Floriadeterrein. Wij pauzeerden verder op bij restaurant Molenplas; de lunchkaart bevat voor ieder wat wils.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info