OV-Stapper Mariapeel

Dag 1: van station Sevenum naar Helenaveen of Griendtsveen

OV-Stapper Mariapeel
 • Bron:

  Wandelnet

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Sevenum

 • Startadres:

  station Horst-Sevenum
  Stationsstraat 151
  5963 AA Hegelsom

 • Coördinaten:

  51°25’38” N   6°2’24” E

De wandeling start in Horst-Sevenum (Limburg) uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar 2010. In het dorp Sevenum is horeca. Eromheen zijn veel kapelletjes en wegkruizen. Door agrarisch gebied loop je naar Evertsoord. Hier beginnen de veengebieden. Evertsoord, Helenaveen en Griendtsveen waren veenkoloniën. Duizenden arbeiders, veelal afkomstig uit gebieden waar grote werkloosheid heerste, werkten naarstig aan de ontginning van de woeste heidegronden. Het natte hoogveengebied Mariapeel waar je even later doorloopt is nooit ontgonnen. Er kan worden overnacht tussen Helenaveen en Griendtsveen of in één van beide dorpen. De tweede dag kun je het Toon Kortoomsmuseum en/of Museum De Wieger bezoeken.
Dag 2 loop je vooral door agrarisch Brabants landschap naar station Deurne. De lengte van de routes is afhankelijk van het gekozen overnachtingsadres (ca. 14 en 19,5 km).

Maak gebruik van de links 'Routebeschrijving' en 'Kaart' op de website van Wandelnet. Registreren of inloggen is dan niet nodig.

Reacties op wandelingen

Wandelen in de uitgestrekte Peel

Kees van der Sijs, 10-08-2011

Net als dhr Stroo deze wandeling in 1 dag gelopen. Is goed te doen als je op tijd (08.30 uur) vertrekt. Aankomst Deurne 16.40 uur. (net nog de trein ri. Eindhoven gehaald) Even wennen aan de knooppuntpaaltjes (wat een woord!) De paaltjes zijn wat klein en, je moet er steeds weer even apart naar toe lopen voor het lezen van de pijltjes. Houdt wat op. Liep een keer verkeerd. Even niet opgelet zeker. Nog teveel gewend aan de onvolprezen LAW-markeringen e.d. Mooie route door de Peel. Erg afwisselend: heide, veen, graspaden, bos, water en natuurlijk wat asfalt. Veel rechte stukken en veel rust. Iedereen komt er aan zijn/haar trekken. Kronenberg en Griendsveen zijn aardig om even te bezien, net als Sevenum dat natuurlijk veel groter is. Alles bij elkaar een aanrader voor de rustzoekende wandelaar. Inmiddels 138 verschillende NS-wandelingen gedaan. Er ontbreken er nog 2, hele oude nog uit de tijd van de "Groene Buren". Wie heeft ze?

NS-wandeling Mariapeel

Marcel Stroo, 13-06-2011

Op zondag 12 juni 2011 deze leuke, afwisselende tweedaagse NS-wandeltocht in één dag gelopen. De route is makkelijk te volgen door de vermelding van wandelknooppunten met nummers. Het mooiste gedeelte van de route gaat door Mariapeel en Griendtsveen. Houd rekening met hoge begroeing en brandnetels tussen knooppunten 18 en 12 en 15 en 37. Het laatste ommetje vlak voor station Deurne via knooppunt 95 heb ik overgeslagen. Houd in de veengebieden wel rekening met de aanwezigheid van muggen.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info