OV-Stapper Wekeromse Zand

Van station Wolfheze naar station Lunteren

OV-Stapper Wekeromse Zand
 • Bron:

  Wandelnet

 • Afstand:

  24 km

 • Startplaats:

  Wolfheze

 • Startadres:

  station Wolfheze
  Parallelweg
  6874 BH Wolfheze

 • Coördinaten:

  52°0’19” N   5°47’32” E

Planken Wambuis, Mosselse Veld, de Valouwe en het Wekeromse Zand staan garant voor een prachtige natuur. Veel bos, afgewisseld met open heidevelden, zandverstuivingen en kleine akkers. Tussen begin- en eindpunt van deze route bevindt zich het zuidwestelijke deel van de Veluwe. Een prachtig natuurgebied.
Het gebied Planken Wambuis, genoemd naar een herberg, wordt grotendeels begraasd door pony's, Schotse Hooglanders en schapen om de heide in stand te houden. Vanaf het uitkijkplateau op de Valenberg heb je een fraai uitzicht op de oude akkers en heide van het Mosselse veld. Via De Valouwe, een particulier landgoed kom je op het Wekeromse Zand. Dit stuifzand- en heidegebied wordt opengehouden door moeflons, wilde schapen afkomstig uit het Nationale Park de Hoge Veluwe. Vlak voor Lunteren loop je langs de Galgenberg aan de rand van het Lunterse Buurtbos. De route Wekeromse Zand is een lange, grotendeels onverharde route.

Maak gebruik van de links 'Routebeschrijving' en 'Kaart' op de website van Wandelnet. Registreren of inloggen is dan niet nodig.

Reacties op wandelingen

Fietspad met brede zandweg

Lonneke, 20-05-2011

Deze wandeling loopt door een prachtig gebied. Het enige dat ik jammer vond is dat er erg veel kilometers langs de combinatie fietspad-met-brede-zandweg gelopen moeten worden. Het fietspad is overal smal (dus lastig in verband met passerende fietsers), maar de zandweg is vanwege de mulheid niet altijd een fijn alternatief. Bovendien loop je zo dus behoorlijk veel over brede wegen in plaats van slingerende bospaadjes. De stukken waar de route zich afzondert van de fietspaden zijn overigens erg mooi!

NS-wandeling Wekeromse Zand

Marcel Stroo, 04-08-2007

Zaterdag 4 augustus j.l. deze mooie wandeltocht gelopen in tegengestelde richting, dus van Lunteren naar Wolfheze aan de hand van het routeboekje van het Veluwe Zwerfpad. Zodoende kwam ik veel wandelaars tegen die deze NS-tocht liepen. De route voert uitsluitend door bos en over hei met prachtige uitzichten onderweg. Op de Planken Wambuisweg, die maar liefst 6 kilometer gevolgd moest worden, wel voortdurend passerende fietsers. Op landgoed "De Valouwe" mag geen markering worden aangebracht, dus op dit stuk goed de routebeschrijving volgen. Houd er rekening mee dat de trein slechts éénmaal per uur stopt in Wolfheze. Ik heb het Veluwe Zwerfpad vanaf Wolfheze verder gelopen naar het station van Oosterbeek. Een prachtig stuk over de hei en over kronkelige paadjes langs diverse beekjes, alleen het eerste gedeelte wel veel lawaai van autoverkeer op de snelweg. In totaal 29,8 kilometer gewandeld.

Reactie

Andries Oldenhof, 30-05-2007

Op 20-05-2007 hebben we de 2e helft van deze wandeling gelopen vanaf de bushalte van buslijn 108. Een erg mooie en gevarieerde wandeling, vooral op het Wekeromse Zand. Het terras van de Lunterse Boer ligt prachtig en ook lekker in de zon. Bij warm weer kun je even afkoelen in het naast gelegen Bosbad. Op het eerste stuk wel volgens de tekst in de routefolder lopen, daar op dit landgoed (De Valouwe) geen markeering is toegestaan toegestaan. Voor de rest prima in orde.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info