OV-Stapper Zeedijk

Van station Harlingen naar station Franeker

OV-Stapper Zeedijk
 • Bron:

  Wandelnet

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Harlingen

 • Startadres:

  station Harlingen
  Stationsweg 6
  8861 GA Harlingen

 • Coördinaten:

  53°10’15” N   5°25’33” E

Twee van de Friese elf steden Harlingen en Franeker worden door deze wandeltocht verbonden. Daar tussenin zicht op de Waddenzee en een uitgestrekt polderlandschap met een enkel dorpje. Harlingen is van oudsher een belangrijke haven-, industrie- en vissersplaats. Rond 1825 was het zelfs de derde haven van Nederland. Via het oude centrum voert de route langs de onlangs uitgebreide nieuwe haven. Vanaf de Zeedijk heeft u even later prachtig zicht op de Waddenzee. Bij helder weer kunt u Terschelling zien liggen. Bij Roptazijl gaat de hoofdroute het binnenland in door het terpdorp Wijnaldum en over een pad langs de Sexbierumervaart naar Franeker (20 km). Het is ook mogelijk de Zeedijk nog 6 km te vervolgen. Via Oosterbierum en de Slachtedijk voert de route dan naar Franeker (24 km). Over het Bolwerk, de oude stadswallen en langs het oudst werkende Planetarium wandelt u naar het station.

Maak gebruik van de links 'Routebeschrijving' en 'Kaart' op de website van Wandelnet. Registreren of inloggen is dan niet nodig.

Reacties op wandelingen

NS-Wandeling Zeedijk

Kees van der Sijs, 31-08-2008

Enkele weken geleden de route Harlingen/Franeker gelopen. Je komt door beide leuke Friese stadjes en dat was heel plezierig. Aardige geveltjes en grachten etc. Het suk langs het Harlingse industrieterrein is uiteraard niet fraai.Dsarna langs de buitenkant van de zeedijk ging het een stuk beter. Wat erg jammer is, is dat dit deel van Friesland - zo om het gebied van Sexbierum - behoorlijk verknoeid is met die hoge betonnen windmolens. Geen gezicht in het platte Friese landschap. Als heel Friesland helemaal vol wordt geplemd met die lelijke dingen, dan kun je dat deel van Nederland wel afschrijven qua landschap. Wandelen langs het 3 km. lange kanaal vond ik toch ze'n bekoring hebben. Vele jaren geleden was dit een onderdeel van de elfstedentocht. Al met al een aardige wandeling, die redelijk aan mijn verwachtingen beantwoordde. Dit was mijn 122-ste NS-wandeling.

Vermoeiende en af en toe eentonige wandeling.

John en Piet, 19-07-2007

De rood/witte bewijzing en beschrijving in het NS boekje schoot voor ons te kort.Gelukkig konden wij één van de twee, met bewijzing of omschrijving, verder. Korte route gelopen(stappentellers gaven ca 20 Km aan) De route in Harlingen en over de zeedijk was leuk. Het stuk (ca 3km) langs het kanaal was voor ons behoorlijk ééntonig en door het gras (weinig gelopen) vermoeiend. In het route boekje oppassen bij de overgang lange - korte route, dat het vervolg goed gaat. In Franeker kregen wij het gevoel dat wij kriskras door alle parken kwamen(voor ons niet het leukste deel van de route). Het tweede deel langs de Franeker grachten vonden wij bijzonder leuk. Voor ons was dit door de ééntonige stukken één van de minder leuke wandelroutes.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info