Rondje Ruigenhoek

Ruigenhoek en het Gagelbos

 • Bron:

  Routes in Utrecht

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Utrecht

 • Startadres:

  Einthovendreef, Utrecht
  Einthovendreef
  3737 BG Utrecht

 • Coördinaten:

  52°7’6” N   5°8’13” E

Het Rondje Ruigenhoek is een wandelroute door het recreatiegebied Ruigenhoek en het Gagelbos. De wandeling voert je langs tientallen groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en fort Ruigenhoek, gelegen in het open polderlandschap ten noorden van Utrecht.
De waterlinies zijn een typisch Nederlandse uitvinding, ontworpen om Nederland in oorlogstijd te beschermen door het land tot kniehoogte onder water te zetten. Tot dit erfgoed behoort ook het omliggende, natuurrijke en open linielandschap dat is ontstaan dankzij de 19e-eeuwse Kringenwet, een militaire wet die ervoor zorgde dat het schootsveld rond de vestingwerken vrij werd gehouden. Dankzij die wet is het Noorderpark-Ruigenhoek nu een prachtig open en groen recreatiegebied.

Reacties op wandelingen

Natte gagel

Willem Wandelaar, 02-02-2021

Vanmorgen hebben Wandellief en ik het Rondje Ruigenbos gelopen in de polder, tussen de watergangen en de weilanden. Ook langs Fort Ruigenhoek. Een mooie route die ook mooi zal zijn in andere seizoenen (maar dan wellicht ook wat drukker). Voor een verslag van mijn wandelingen, zie : willemswonderlijkewandelingen.com/2021/02/02/rondje-ruigenhoek/

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info