Rondom Zuid-Limburg etappe 8

Jekerdal en velden van Droog Haspengouw: Tongeren - Visé

Rondom Zuid-Limburg etappe 8
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  27 km

 • Startplaats:

  Tongeren

 • Startadres:

  station Tongeren

  3700 Tongeren, België

 • Coördinaten:

  50°47’5” N   5°28’28” E

De taalgrens is natuurlijk maar een vastgestelde grens, die niet zonder strubbelingen is ontstaan. Toch is het een fascinerende ervaring om opeens straatnaambordjes en reclameteksten in een andere taal te lezen. Opmerkelijk is dat de grens die u met deze etappe overgaat door geen rivier of heuvelrug wordt gemarkeerd. In Glons blijkt pas dat u ongemerkt de grens al over bent gestoken. Er is ook weinig verschil te zien tussen Vlaanderen en Wallonië. Het Jekerdal mag dan wel veranderen in het dal van de Geer, het blijft vooral een typisch Belgisch ratjetoe van aan elkaar gegroeide dorpjes met rommelige paardenweitjes en bosschages ertussen.In dat Jekerdal bent u al snel, maar niet na even in Tongeren een blik te hebben geworpen op de Sint-Lutgardiskerk uit 1949, gebouwd naar het voorbeeld van een vroegchristelijke basilica. De tocht langs de rivier gaat eerst door natuurgebied De Kevie. Vanuit de vogelkijkhut heeft u uitzicht op het moerasland waar de bever zich de laatste jaren steeds meer laat zien. Na een bezoek aan de chocoladefabriek in Nerem, wandelt u even verder over het traject van de Montzenlijn, die in de Eerste Wereldoorlog is aangelegd door de Duitsers. Ook het beroemde Viaduct van Moresnet (etappe 10) is onderdeel van deze spoorlijn. Bij een fraaie krijtwand van een oude mergelgroeve klimt u het dal uit naar de vergezichten op het plateau. In een zigzag daalt en stijgt u een paar keer het dal weer in en uit om het dan definitief te verlaten. Volgens onze zuiderburen bent u dan al op de Pietersberg die u afdaalt naar Visé in het Maasdal.Voor alle etappes zie: www.wandelzoekpagina.nl/rondom-zuid-limburg

Reacties op wandelingen

Wijziging route

Alex Buis, 16-09-2016

De route gaat nu al bij Boirs het plateau op om een te lang stuk door het verstedelijkte Jekerdal te vermijden. De wandeling gaat zigzaggend het plateau op en af en is daarmee langer geworden. Mijn plannen om de route via Kanne te laten lopen heb ik laten varen. Wellicht maak ik van mijn verkenningstochten daar nog wel eens een losse rondwandeling.

Reactie op Mark

Alex Buis, 29-07-2016

Hartelijk dank voor je reactie! Het stuk langs de Jeker is inderdaad wat lang. Toevallig was ik afgelopen weekend op verkenningstocht om deze route te verfraaien, maar ik ben er nog niet helemaal uit. Ik heb al een alternatief waarbij ik al wat eerder op de route even een zigzag het plateau op en af maak. Misschien maak ik van deze etappe zelfs wel twee etappes (via Kanne). Zodra ik uit die puzzel ben zet ik hier de nieuwe routebeschrijving.

Prettige wandeling

Mark van der Kroft, 28-07-2016

Een leuke tocht langs de rand van Zuid-Limburg waar de sfeer van België goed is te proeven! De route langs de Jeker duurt net iets te lang voor mij en maakt het eerste gedeelte ietwat eentonig maar eenmaal op de hoogvlakte zijn heerlijke vergezichten te zien zijn over Belgisch Limburg en Luik. Erg mooi! Het einde door de buitenwijken van Visé was veel leuker dan verwacht! O ja, ik heb een zwak voor vriendelijk groetende mensen. Die zijn hier in overvloed... Het was weer een leuke dag!

In de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info