Rosandepad

Ontdek het landschap rond Oosterbeek

Rosandepad
 • Bron:

  Klompenpaden

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Oosterbeek

 • Startadres:

  Airborne Museum Hartenstein
  Utrechtseweg 232
  6862 AZ Oosterbeek

 • Coördinaten:

  51°59’15” N   5°49’57” E

Kijk met de ogen van de schilders van de Oosterbeekse school naar beboste hellingen en snelstromende beken. Wandel door de uiterwaarden van Rosande en door landgoederen met beukenlanen op de stuwwal.
Markering: maroonrode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Reacties op wandelingen

Op en top een aanrader

Mirjam Klever, 12-07-2020

Het Rosandepad heeft ons verrast. Een heerlijk afwisselend klompenpad met bos, weilanden, kamelen, uiterwaarden en landgoederen. Daarnaast is er ruime aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Geschiedenisles op locatie, ik kan het steeds meer waarderen. Het Rosandepad is een aanrader!!

Leven in Vrijheid

Arlette Boog, 14-11-2019

Ik ken dit gebied. In dit afwisselende landschap met de glooiende hellingen en de fraaie beukenlanen ben ik al vaker geweest. Maar ik ken het gebied ook uit de vele boeken over de Slag om Arnhem in de boekenkast van mijn vader. Hij vertelde mij er veel over. Het is een klein uurtje rijden en neem de gok dat ik bij restaurant Schoonoord 'Airborne pub no 1' met zijn indrukkende 2de WO geschiedenis, een parkeerplekje vind. Omdat het Airborne Museum vanwege renovatie tot in het nieuwe jaar gesloten is, is Schoonoord een uitstekende keus. In ieder geval op zondag want de andere dagen geldt een parkeerschijf van 1,5 uur. Ik raak in gesprek met 'de waard' van Schoonoord die verteld dat hij later die dag gastheer is van honderd Engelsen en Schotten voor een herdenking op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Deze plaats heeft een uiterst belangrijke rol gespeeld vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van operatie Market Garden bij de Slag om Arnhem. Ik start mijn wandeling en al snel loop ik richting de oorlogsbegraafplaats waar ik getuige ben van de herdenking. Ik herinner mij de verhalen van mijn ouders en met eerbied ben ik de jonge mannen dankbaar die hun leven hebben gegeven zodat ik in vrijheid kan leven. Onder de indruk loop ik verder. Even later kom ik bij de Theekoepel op Landgoed Boschveld. Het authentieke ronde huisje is 180 jaar oud en via de reserveringswebsite van Erfgoedlogies te huur voor een overnachting. Vanwege de ligging is het uitzicht grandioos. Ik wandel door het wonderschone gebied van Landgoed Mariëndaal. Op een zonovergoten zondag als deze is het file lopen tussen mensen, kinderen en loslopende honden. Het is even niet anders. Samen met een aantal andere wandelaars zit ik bij een ondergaand zonnetje naast het oude kerkje van Oosterbeek en geniet van het uitzicht over de uiterwaarden. De tijd lijkt even stil te staan. De tocht wordt afgesloten in het natuurgebied van de Hemelsberg en de Oorsprong met zijn leuke watervalletjes. Het is er nog gezellig druk. Het is een indrukwekkende wandeling want hoewel het landschap en de uitzichten oogverblindend mooi zijn, is het de geschiedenis van dit gebied wat de boventoon voert. Ik ben onder de indruk. Mijn dank aan de vrijwilligers van dit pad. Jullie hebben de geschiedenis van Oosterbeek én het schitterende landschap tot een mooie combinatie weten te maken.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info