Scherliet-tocht

't Molentje, Het Kwakvors, het 't Zinkske en Marisberg

Scherliet-tocht
 • Bron:

  Adrie Raaijmakers

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Grashoek

 • Startadres:

  kerk, Grashoek
  Roomweg 44
  5985 NT Grashoek

 • Coördinaten:

  51°21’38” N   5°56’23” E

De wandeltocht vanuit Grashoek komt evenals de Kwakvorstocht en de Grauwveentocht door natuurgebieden 't Molentje, Het Kwakvors en het peelrestant 't Zinkske. Tevens komt deze tocht door het bosgebied Marisberg. Tijdens de wandeltocht komt men een aantal keer langs een kanaal, het kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen zijn gegraven om de Peel te ontwateren, met als doel de turfwinning. Het natuurgebied Scherliet waarnaar deze tocht is vernoemd is een laaggelegen gebied met enkele veenputten, het gebied is niet opengesteld. 't Zinkske is een peelrestant, het bestaat uit een afgegraven veenvlakte, begroeid met gras, enig jong berkenbos en de restanten van een oud turfvaartje ("het wiekie"). De naam 't Zinkske bevat een streekgebonden woord voor een laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat zowel Neerkant als Helenaveen op een enkele meters hoge rug liggen. Het bosgebied Marisberg is het hoogste gedeelte van de Peel.

Reacties op wandelingen

Mooi en afwisselend

M. Wijnands, 12-03-2017

Deze route gelopen op 12-3-2017 Erg mooie wandeling met leuke afwisseling sommige stukken van het struinpad waren iets drassig, maar geen natte voeten gekregen!

Mooi!

Geerten Groenland, 31-10-2016

Wat een prachtige wandeling. De herfstkleuren spiegelden prachtig in de Helenavaart. Natuurlijk waren er ook volop paddenstoelen. Langs het 'Kanaal van Deurne' ontdekte we sporen van de bever. En zijn burcht zagen we verderop aan de overkant. Ook liepen we langs zeer uitbundig kleurende kardinaalmuts-struiken, de roze, rode, gele en oranje kleuren van de vruchten spatten er vanaf. De route is perfect beschreven. Het grootste deel van de wandeling ging over goed begaanbare zandpaden en wegen. We zijn reuze benieuwd hoe we deze wandeling in andere seizoenen gaan ervaren.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info