Stadswandeling Appingedam

Damsterdiep, Nieuwe Diep, Nicolaïkerk, hangende keukens

Versiedatum: 01-07-2024

Hangende keukens vanaf de VlintenbrugVilla BuitenlustJoodse begraafplaatsArmenhuizen van de Stichting H.H. van der WerfGrafstenen MonnikenparkJoods monument en voormalige synagogeVilla RosenborgDamsterdiep en Groote HeektbrugLangs het DamsterdiepFietsbrug HilgedagLangs het Nieuwe DiepMuziekkoepelNicolakerkDamsterdiep vanaf de VlintenbrugSolwerderstraatHangende keukens vanaf de VrouwenbrugHinz-orgel NicolakerkGewelfschilderingenGrafsteenHet RaadhuisMuseum Stad AppingedamStadspomp met regenwaterbakStadsplattegrondKussenbeeldSint-NicolaaskerkDamsterdiepGemeentehuis
4 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Appingedam

Details

Appingedam ontstond vermoedelijk rond 1100 op een van de dijken langs de Delf (het latere Damsterdiep). De zelfstandigheid van rechtspraak en bestuur werd bevestigd in 1327. Van 1328 tot en met de 17e eeuw stond op De Wierde een Augustijnenklooster. Door de gunstige ligging aan de Delf, die een open verbinding met de zee vormde, werd de nederzetting al snel een belangrijk handels- en marktcentrum en de hoofdplaats van het Friese gewest Fivelingo. In de eerste helft van de 16e eeuw had de stad te lijden onder oorlogshandelingen, waarbij meer dan 1000 mensen werden vermoord. In 1536 werden de vestingwerken geslecht. De economie van Appingedam beleefde z'n ups en downs, maar na de aansluiting op de spoorlijn Groningen-Delfzijl in 1884 ging het stroomopwaarts. In 1972 verwierf Appingedam het predicaat beschermd stadsgezicht, waarna de binnenstad werd opgeknapt, gevolgd door een opleving van het toerisme.
Na de joodse begraafplaats, de voormalige synagoge en een wandeling langs het Damsterdiep en het Nieuwe Diep bereik je het historische centrum van Appingedam, met de nodige bezienswaardigheden en horeca. Daarna loop je terug naar het station. Grotendeels verhard.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info